ROB MOSTERT


Optredende organist ledendag 29 mei 2010
Bron: website Rob Mostert
Artikel uit Turning Wheel 2010-2 en 2019-4

Rob Mostert heeft al diverse malen opgetreden op onze ledendagen. Een korte kennismaking met Rob.

Rob Mostert is een zeer ervaren musicus die al vele lange successen op zijn naam heeft staan. Omdat zijn broer orgel speelde in verschillende bands kreeg hij op achtjarige leeftijd eerst van hem les, op zijn eerste orgeltje. Voor de kenners, dit was een Elka Panther. Later ging hij naar de muziekschool en werd het instrumentarium ook regelmatig vernieuwd en uitgebreid. 
Via Viscount naar Solina, daarna een Yamaha YC45D, Korg CX3, Fender Rhodes, Roland Juno 106, Roland D50, Yamaha DX7 etc. Vanaf zijn 14e jaar begon hij met bandjes en speelde hij voor allerlei soorten feestjes. Zijn grootste fan dat was zijn vader. Hij bracht hem overal naar toe.
Op zijn 18e ging Rob naar het conservatorium en studeerde daar Hammondorgel bij docent Peter Rijs. Tevens kocht hij zijn eerste orgel met volledig pedaal. Dit werd een Hammond B3000. Ook richtte Rob de 10-mans formatie Crime Passionel op,  waarmee hij door het hele land speelde. Na zijn studie ging hij les geven aan zijn eigen muziekschool in Edam en dat doet hij nu nog steeds, al is de muziekschool inmiddels verhuisd naar zijn nieuwe locatie in Middelie, waar Rob een prachtige eigen studio heeft.

Na in verschillende zeer bekende coverbands te hebben gespeeld en diverse bekende artiesten te hebben begeleid, vond Rob het rond zijn 40e levensjaar tijd worden om echt zijn hart te volgen en te gaan doen wat hij altijd al wilde, en dat is lekkere swingende jazzy/funky muziek maken met de nodige dosis blues en soul. Na een tijd gezocht te hebben liep hij een originele Hammond B3 tegen het lijf en wat voor één! Toen was de weg vrij en begon hij een nieuwe band, B-3 genaamd. Met deze formatie stond Rob op verschillende jazzfestivals waaronder. Ook werd de CD B-LOOSE!! opgenomen en werd de presentatie in het bekende Bimhuis te Amsterdam gehouden. Tevens is Rob de vaste organist van Edison jazz zangeres Lils Mackintosh en samen met saxofonist Clous van Mechelen en drummer Chris Strik zijn ze te horen en te zien op de Nederlandse jazzpodia. Vanaf 2007 is Rob samen met gitarist Tom Klein en drummer Gerhard Jeltes ook actief met zijn band D.O.G (Dutch Organ Group) waarmee momenteel ook een cd wordt opgenomen.
Naast de bovengenoemde bands speelt Rob ook met onder andere Saskia Laroo (trompet), Wouter Kiers (tenorsax), Boris van der Lek (tenorsax), Frits Katee (sax), Jan Akkerman (gitaar) en Farida Merville (zang). ◄

In 2010, geïnspireerd door zijn helden Jimmy Smith, Miles Davis, Wayne Shorter, nam Rob zijn debuutalbum op in de Englewood Cliffs Studios met Blue Note Legend Rudy van Gelder. Hij reisde met zijn Hammond Trio en zangeres Charlotte Coppola naar New Jersey en keerde terug met 'Englewood Cliffs Sessions', een traditioneel Hammond Soul/jazz-album dat werd gewaardeerd door Hammondfans over de hele wereld. Rudy van Gelder, ruim 80 op dat moment, becommentarieerde in de liner notes: "Deze sessie was ongebruikelijk, de muzikanten kwamen uit Nederland, maar de muziek komt van hieruit, van de Blue Note-traditie die ik hielp creëren in mijn atelier".

Voor het volgende album 'Go Big or Go Home' (2013), ging Rob een stapje verder en voegde een groovy Hornsectie aan zijn band. Het nieuwe geluid was een funky-mix van Soul/jazz en sexy Memphis Soul die niet alleen goed werkte in de Studio, maar ook bijdroeg aan de live reputatie van de band. Een hoogtepunt was de uitnodiging om 4 shows uit te voeren op het Rochester International Jazz Festival, Rochester US.

Zijn Rob Mostert Hammond groep is Robs basis voor nieuwe ondernemingen en samenwerkingen. De band bevat enkele van de beste muzikanten in de buurt, allemaal met bewezen internationaal potentieel en een spectaculair geluid. In 2015 bracht Rob studiotijd door met de Amerikaanse blueszangeres Dede Priest. De twee muzikanten vonden elkaar in een bluesy Soul/R&B-stijl en besloten om samen op te nemen en zich te prestenteren als de Rob Mostert Hammond groep met Dede Priest.

De meest recente onderneming van Rob is The Preacher Men, een hip en happening Jazztrio samen met Efraim Trujillo (sax) en Chris Strik (drums). Drie topmuzikanten delen de liefde voor klassieke Hammond Trio uit de jaren ' 50-' 60.

In 2018 ontwikkelde Rob een gloednieuw concept voor de Rob Mostert Hammond groep, waarbij Chris Hordijk als leadzanger de Hammond Rock klassiekers van de 60′s en 70's zoals Deep Purple, Procol Harum, focus, Emerson Lake en Palmer en nog veel meer de revue liet passeren in zijn nieuwe Theater en Festival show 'Sex, Hammond & Rock 'n roll'. Ze touren door Nederland en Europa in 2019 en 2020.

Naast zijn carrière als kunstenaar is Rob Mostert eigenaar van een opnamestudio (bekend als de Hammond Studio in Nederland) waar hij nationale en internationale producenten en artiesten verwelkomt en de Rob Mostert Academy voor Hammond, piano en keyboards. Hij is ook muziektrainer bij het Abbey Road Institute in Amsterdam. ◄