PROFIEL VAN... PETER SCHIPPER

Verslag en samenstelling: Patrick Holleeder
Artikel uit Turning Wheel 2015-1
                                                                                                 (foto: Frank Obertop)
Wie ben je?
Peter Schipper, 68 jaar

Waar en hoe woon je?
Ik ben woonachtig in Baarn

Lid van de Hammondclub sinds?
Geen idee, al vele jaren.

Waar houd jij je in het dagelijks leven mee bezig?
Ik ben nu drie jaar gepensioneerd, in de zomer hou ik me bezig met zeilen, ik onderhoud samen met Dick Cuiper en Pieter Kroon het Wurlitzer orgel in theater Tuschinski, het er op studeren en spelen bij 'events' is natuurlijk het leukste.

Geïnteresseerd in muziek sinds….
Al sinds mijn eerste korte broek…..

Wat is je favoriete muziek of artiest?
Heb ik niet zo, ik hou van heel veel muziek! Klassiek en Jazz, maakt niks uit als het maar goed is, bijvoorbeeld op piano Art Tatum vroeger, en Peter Beets nu. En... het Metropole orkest.

Favoriete CD?
Van alle goede theaterorganisten, ik wil er een paar noemen, Lynn Larsen, Richard Hills, Simon Gledhill, Mark Herman, Donald MacKenzie……en 40 jaar geleden op 45 toeren Cor Steijn, Guus Jansen, ook een stemklant van mij, hij had naast een “doorgezaagd“ Hammond orgel ook een Blüthner vleugel

Ben je in het bezit van een Hammond, zo ja welke?
Hammond A 100, plus Hammond PR 40 toonkabinet en een Leslie 122.

Besmet met het Hammondvirus sinds…….
ik in dienst kwam bij de firma Kettner & Duwaer, gelegen in de Heilige weg, zijstraat van de Kalverstraat in Amsterdam, waar ik ben begonnen eind 60er jaren. De zaak was o.a. Hammonddealer. Steinway & Sons en Bösendorfer vleugels & piano’s werden er ook verkocht. Ik stemde toen piano’s en vleugels in het centrum van Amsterdam, mijn klanten waren o.a. theaters, hotels, clubs, zo ook de club van Tom Manders op het Thorbeckeplein, waar ik ook Cor Steijn heb leren kennen, maar mijn grootste fan is geweest, Jan Mekkes, de organist van het Tuschinski Theater, een uitstekend pianist en organist, een goed musicus en fijn mens. Een paar jaar later ben ik gaan werken voor het bedrijf in het Gooi. In Blaricum, Laren en Hilversum had ik mijn meeste klanten, veel musici van de omroep….Het bedrijf werd jaren later overgenomen door de firma C.C. Bender op het Spui 12, en weer veel later door de firma Domp in Mijdrecht, maar dat ging snel mis, toen kwam er een pianowinkel uit Alkmaar, die ons met onze hele hebben-en-houwen uit het faillissement overnam. Maar in hart en nieren ben ik altijd een Kettner & Duwaer-man gebleven.     

Heb je andere hobby’s dan Hammond?
Zoals ik al eerder zei: zeilen, mountainbiken (gewoon fietsen)

Met wie zou je een nog een goed gesprek willen hebben?
Ik heb met vele (bijzondere) mensen  goede gesprekken  gehad in mijn werk. Veel zijn er al overleden. Ja, Pim Jacobs zou ik nog wel eens willen spreken, dat was een fijne klant van mij, Herman Emmink net zo, zoals Bert Haanstra ook een pracht mens was.

Waarvoor mag je wakker gemaakt worden?
Geen idee, ik slaap liever door…….

Heb je nog iets verrassends of een anekdote over jezelf?
Ik hoop dat jullie mijn bescheiden orgelspel zullen waarderen, neem maar vast wat rotte tomaten of eieren mee… O ja, ik vergeet nog te vermelden dat ik nooit piano- of orgelles heb gehad! Wel heb ik mijn hele leven achter de 88 of 96 toetsen gezeten en veel afgekeken van mijn klanten en vervolgens in mijn hoofd opgeslagen.
Ik heb toen ik een jaar of 18 was, wel op het Muziek Lyceum in Amsterdam, solfège en contrapunt gestudeerd. Ik ben, denk ik, een organist die misschien een ouderwetse manier van spelen heeft, maar ik hou van mooie akkoorden en melodieën, in vaak meerdere toonsoorten.

Welke droom heb je nog voor in de toekomst die je graag uit wilt laten komen?
Ik heb geen droom, het enige wat ik wil, is dat ik gezond blijf en mijn mooie hobby in het Tuschinski theater kan blijven uitoefenen. Voor mensen die zich interesseren voor ons theaterorgel en die het eens van heel dichtbij willen zien, en/of er zelf op willen spelen, laat mij dat dan weten!* ◄

(*gegevens van Peter Schipper zijn op onze website te vinden in de ledenlijst van onze Hammondclub. Je moet hiervoor wel eerst als 'officieel clublid' inloggen. Red.)