Jean Martyn

Artikel uit TW2023-2
Tekst en foto: website Jean Martyn

Jean begon piano te spelen op 3-jarige leeftijd en behaalde twee diploma’s voor piano en orgel op de leeftijd van 21. Orkestraal opgeleid in harmonie, dirigeren, koor en compositie. Jean voert klassieke werken uit op piano en klassiek pijporgel, waar ze uitblinkt in de stijl van Bach. Ze studeerde Bach, Gershwin en Rachmaninov en was daarna in staat om jazz uit te voeren in de stijl van Oscar Peterson!  Ze kreeg les in jazz van wijlen de grote jazzmuzikant Johnny Dankworth.

Jean is ook thuis op klassieke orgels en heeft recitals gegeven in Europa. Ze heeft jazzoptredens uitgevoerd op Hammond in zeven Amerikaanse staten, maar ook in Engeland en Nederland. Onlangs gaf ze een concert op een Steinway piano in Delhi en New Orleans.

Ze treedt regelmatig op voor liefdadigheidsorganisaties, waaronder “St James’s Palace for the Not Forgotten”. Haar muziekstijlen omvatten klassiek, jazz, ballads, populaire muziek, boogie en blues.

Jean Martyn is regelmatig verschenen in Britse televisieprogramma's en toerde door de concertscene en vermaakte het publiek. In de loop der jaren heeft ze enorme bedragen opgehaald voor verschillende goede doelen. Ze deelde haar muzikale vaardigheden als Hoofd Muziek aan leerlingen tot aan het diplomaniveau toe. Heel veel luisterplezier toegewenst met het optreden van Jean Martyn tijdens de komende ledencontactdag!◄

 

PROFIEL VAN… JEAN MARTYN

Samenstelling: Patrick Holleeder. Foto’s: Jean Martyn

 

Tijdens de ledencontactdag van 13 mei 2022 zal voor ons optreden deze wereldberoemde en populaire organiste Jean Martyn. Zij heeft een gigantische staat van dienst en heeft in de loop der jaren ongelooflijk veel mensen vermaakt met haar muziek.

Ook op Facebook plaatst zij met name in Coronatijd vrijwel dagelijks nieuwe opnames, waarbij zij altijd een mooie selectie van liederen koos uit haar omvangrijke repertoire. Zij speelde in deze filmpjes ook steeds op een ander instrument. Om deze organiste beter te leren kennen, heb ik haar een tijdje terug persoonlijk uitgenodigd om deze regelmatig terugkerende rubriek in de Turning Wheel deze keer aan haar te besteden en daarbij onze vaste profielvragen te beantwoorden voor een nadere kennismaking.

Wie ben jij?  (naam+leeftijd)
Mijn naam is Jean Martyn en ik ben 71 jaar.

Waar en hoe woon je?
(woonplaats+situatie thuis)

Ik kom uit het Verenigd Koninkrijk, maar ik heb een geweldige Nederlandse man die ik heb ontmoet tijdens het geven van een concert in Nederland, dus ik breng momenteel tijd door in Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

 

Bent je lid of lid geweest van de Hammond Club, en zo ja, sinds wanneer?
Ik heb een lange associatie gehad met Hammond Organs. Op 15-jarige leeftijd speelde ik een L100 Hammond in een restaurant en werd ik "hooked on Hammond."

 

Wat doe je in het dagelijks leven?
Mijn dagelijks leven is muziek. Ik bezit verschillende orgels, twee Steinway piano's en elektronische keyboards. Ik speel elke dag. Ik heb opgetreden in vele Koninklijke Paleizen.

Ik was finalist op Britains' Got Talent in 2011 en heb opgetreden op theaterorgels in het Verenigd Koninkrijk en voor de Nederlandse Orgel Federatie (NOF) al meer dan 20 jaar.

Geïnteresseerd in muziek sinds...
…ik begon piano te spelen toen ik 3 jaar oud was en op 11-jarige leeftijd was ik een vaste kerkorganist. Op 15-jarige leeftijd behaalde ik mijn eerste graad voor de piano ATCL - Associate van Trinity College London (piano) en later een tweede graad - LGSM - Licientiate van de Guildhall School of Music London voor het orgel - ik specialiseerde me in Jazz en mijn tutor was wijlen de grote jazzmuzikant Johnny Dankworth.

Wat is je favoriete muziek of artiest?
Mijn favoriete artiest was wijlen de grote Joey DeFrancesco, die ik ontmoette tijdens dezelfde concerttournee die ik deed in de VS. Ik hou ook van Jimmy Smith, Ethel Smith en Emerson Lake en Palmer.

Favoriete CD?
Mijn favoriete CD is Procol Harem - "A Whiter Shade of Pale"

Ben je in het bezit van een Hammond, zo ja welke?
Ik heb een Hammond RT3 en een B3. Eerder had ik een L100, een X66 en een C3.

Besmet met het Hammondvirus sinds .......
…ik ben opgevoed op een C3 en ik denk dat ik toen echt verliefd werd op Hammonds.

Heb je andere hobby's dan Hammond?
Mijn hobby's anders dan Hammond zijn koken, tuinieren en theater.

Met wie zou je nog een goed gesprek willen hebben?
Ik zou graag Ahmad Jamal* ontmoeten en chatten - ik hou van zijn speelstijl.

Waarvoor mag je wakker gemaakt worden?
Ik kan wakker worden gemaakt voor het horen van elke orgelmuziek, of het nu jazz, blues klassiek of gospel is - ik hou er gewoon van.

Heb je nog iets verrassends of een anekdote over jezelf?
Op een reis om op te treden op Hammond in de VS kwam een mooie zwarte Amerikaanse man uit Michigan langs terwijl ik een seminar deed, en zei: “How can a white broad play like that?”. Onlangs speelde ik in Londen voor een Hammond-evenement op een B3.

Welke droom heb je nog voor de toekomst die je zou willen vervullen?
Ik zou graag mijn eigen trio hammond laten spelen met een contrabassist, drummer en een saxofonist.  ◄                             

UPDATE (Red.)*Ruim nadat het interview was afgenomen en precies op de dag van de deadline van deze Turning Wheel bereikte ons het bericht dat deze Amerikaanse jazzpianist, componist en bandleider Ahmad Jamal op 92-jarige leeftijd is overleden. Ahmad is ruim 70 jaar van zeer grote invloed geweest in de jazzmuziek en won daarvoor ook een Lifetime Achievement Grammy. Jamal was ook klassiek geschoold en is voor een hele generatie een inspiratiebron geweest.