PIERRE SWÄRD

Hammondorganist uit Zweden

Tekst: Frank Boerrigter
Artikel uit Turning Wheel 2009-4

Eén van de optredende organisten de komende ledendag is de Zweedse organist Pierre Swärd. Deze 55-jarige Hammondorganist is al lang actief op de toetsen. Ooit begonnen op een Solina met ingebouwde leslie. Daarna kwam er een L100 met Leslie 145. De derde trap in zijn loopbaan was de B3 met Leslie 122.

Op 28 november zal Pierre de jongste periode in de Hammondgeschiedenis gaan vertegenwoordigen. De tijd waarin de productie van toonwielinstrumenten allang verleden tijd is, terwijl de nog bestaande exemplaren worden gekoesterd. De tijd waarin juist de digitale opvolgers worden verkocht en steeds verder worden verfijnd en geüpdatet. Maar ook: de tijd waarin een instrument dat eventjes leek te gaan verdwijnen (in de jaren tachtig) juist ongekend populair is. En hoewel menigeen niet zal weten wat een Hammondorgel is; als je het vraagt zal bijna iedereen het geluid herkennen als je het laat horen.
 

New B3

Pierre heeft nauwe banden met Hammond Suzuki Sweden en Hammond Europe en hij is een logische keus voor dit nieuwe Hammondtijdperk. Sinds 1999 in bezit van zijn vierde orgel, de XB3, speelde hij in 2002 voor Hammond Zweden op een prototype van de New B3. Hij was er zelf zeer enthousiast over: "Yes, it´s a real B-3! The sound, the touch - this is a B-3 alright!"
Tegenwoordig heeft hij zowel de oude B3 als de New B3 met beide hun eigen bestaansrecht.
Op YouTube zijn verschillende filmpjes van deze inspirerende Hammondspeler te vinden. En hij heeft een eigen website: www.pierresward.com. ◄