Clubdagen

Er zijn vier clubdagen (ledencontactdagen) per jaar, steeds op zaterdag vanaf 11.00 uur tot in de namiddag. 's Morgens is er meest een educatief dan wel instructief gedeelte en 's middags is er meestal een optreden van een bekende of minder bekende Hammond organist.
De locatie is in het gebouw van de evangeliegemeente De Regenboog aan De Grote Pekken 11 te Veenendaal. De parkeerplaats is aan de achterzijde van het gebouw en heeft de inrit aan De Brinken.

De vereniging heeft een Hammond A 122-S met twee Leslies 251 en een B3 met Leslie 122 in eigendom. Meer informatie over deze orgels vindt u hier. Deze orgels zijn vrijwel altijd op de clubdagen aanwezig en er wordt natuurlijk ook op gespeeld. Onze orgels staat ter beschikking van gastorganisten en wordt ook geregeld door de leden zelf bespeeld. Naar behoefte zijn er ook regelmatig andere Hammond-modellen op de clubdagen aanwezig, dan wel instrumenten die de voorkeur genieten van de optredende organisten.
De clubdagen hebben vooraf geplande programma onderdelen, maar daarnaast is het ook gewoon een contactdag waarop je van alles kunt uitwisselen met de andere liefhebbers en verenigingsleden.

Onze club is toegankelijk voor alle orgel liefhebbers, maar het mag duidelijk zijn, dat het Hammond orgel in al zijn verschijningsvormen centraal staat, zowel de toonwiel als uiteraard de huidige en vroegere elektronische en digitale modellen.


De komende clubdagen zijn gepland op de volgende data: 
2020: 1 februari 2020, 16 mei 2020, 19 september 2020 en 21 november 2020
In verband met de corona crisis komen onze resterende ledendagen in 2020 te vervallen.

2021: 6 februari 2021, 29 mei 2021, 18 september 2021 en 20 november 2021
Op 20 november 2021 is ons zesde lustrum gepland!

 

De eerstvolgende clubdag hopen we op 6 februari 2021 te kunnen houden. Het al dan niet doorgaan van deze dag zal afhangen van de maatregelen in het kader van de corona-crisis.

 

Programma’s van vorige clubdagen:

1 februari 2020

* Algemene Ledenvergadering. De stukken vind je uiterlijk twee weken voor de vergadering hier. Hiervoor moet je inloggen.

 

* Leden spelen voor Leden

* Optreden van Howard Beaumont uit het Verenigd Koninkrijk.

 

 

23 november 2019

* Presentatie vanuit de Werkgroep Techniek door Sjaak van Oosterhout over de techniek van Leslies en tevens aandacht voor het aansluiten van Leslies op het Hammondorgel.

* Optreden van Hans de Wild met drummer Peter Weissink

 

Het aanvakelijk geplande optreden van The Preachermen is wegens ziekte verplaatst naar 16 mei 2020.

 

21 september 2019

*  Leden spelen met drummer

Optreden Herbert Noord met “Advanced Warning”, bestaande uit Rinus Groeneveld op tenorsax en Pierre van der Linden (o.m. bekend van de formaties Trace, Brainbox en Focus) op slagwerk, drie doorgewinterde musici. Herbert is in wezen de nestor van de Nederlandse Hammondjazz. Hij is actief in de jazz sedert de jaren ’60 van de vorige eeuw en heeft sedertdien zo goed als alle jazzpodia in Nederland en omringende landen betreden.
Helaas bleek Pierre van de Linden tijdens onze ledendag op tournee in Japan te zijn met de groep Focus. Wij zijn zeer verheugd dat Pieter Voogt, die vroeger o.m. deel uitmaakte van Ekseption, de plaats van Pierre wil en kan innemen. Pieter heeft veel met Herbert en met Rinus gespeeld en weet, net als Pierre, zijn medemusici op te stuwen tot grote hoogten.
Advanced Warning (de naam is veelzeggend!) maakt daardoor geen muziek om eens relaxed achterover te gaan zitten. Maar de sessies zijn zeer inspirerend om mee te maken, vooral ook om te zien en te horen wat er gebeurt. Eigenlijk: om te ondergaan. Deze vorm van musiceren doet een uiterste beroep op de creativiteit en muzikaliteit van de beoefenaars. Niets staat vast. Elke sessie is een nieuwe ontdekkingstocht. Dat kan leiden tot snelle wegen, soms ook tot doodlopende paden, maar veelal tot prachtige plaatsen om te gaan bivakkeren. Hetgeen weer kan resulteren in ongekende muzikale vergezichten.
Herbert zet een thema in, en Rinus en Pierre pakken dat meteen op. Het begint rustig, we zijn de weg aan het verkennen, maar gaandeweg raakt ieder op pad en gebeurt er wat. Gaan we lopen of gaan we rennen, spelen we tikkie of haasje over, het is net waar de stemming van dat moment toe leidt. De reis kan korter of langer duren, maar komt na verloop van tijd weer tot rust. Denk je als luisteraar. Maar vlak voordat het slagwerk de laatste slagen geeft, legt Herbert nog even een alles vullend vet akkoord neer op de Hammond. Héé, denkt Rinus, daar kan ik wat mee, en legt daar meteen een thema overheen. En voor we het weten, zijn we full speed op weg naar de volgende eruptie.

Dat proces, dat volstrekt vrij musiceren, wordt ook wel aangeduid met de term instant composing. Dat is bij lange na niet aan iedereen gegeven. Het vraagt veel van de musici, maar soms ook van de luisteraar. Het is niet altijd voor ieders oor, zeggen wij er eerlijk bij. Maar als vereniging zijn wij zeer verheugd ook dit onderdeel van het brede Hammondspectrum eens te kunnen belichten.

25 mei 2019

Deze dag staat volledig in het thema van de Hammond H-100

*  Presentatie over de H-100 door Rien Boendermaker

Optreden Konrad Paulus. Het was de bedoeling, dat Konrad op een H-100 zou spelen. Helaas is het niet gelukt om op tijd een werkende H-100 te krijgen, zodat het optreden op onze B-3 heeft plaatsgevonden.

2 februari 2019

* Jaarlijkse Algemene Leden Vergadering.
* Pieter de Jong met zijn gereviseerde en gemodificeerde M111, Jürgen Kuppens zal het orgel demonstreren.
* Optreden Hans de Wild

24 november 2018

* Optreden Trio Klaver, Wouters & Lanslots (korte presentatievideo).
Op 24 november hebben we dit nieuwe Hammond, Guitar & Drums Trio: "Klaver, Wouters & Lanslots", op ons podium verwelkomd. Pascal heeft al meerdere keren leuke Clinics verzorgd en is in zijn nopjes met deze topmuzikanten te gaan muziek maken. 

John Klaver (guitar), Han Wouters (Drums) en Pascal halen veel plezier uit het spelen van lekkere nummers waaronder bekende traditionals, onverwacht coole nummers met een eigen soepele en groovy aanpak en ook prachtige, warme ballads.
Alle drie componeren ze ook, beïnvloed door muzikanten uit de vroege jaren vijftig, zoals Jimmy Mc Griff, Wild Bill Davis en natuurlijk de B3-Cat Jimmy Smith, maar ook door de funky soul jazz uit de jaren zeventig, zoals van Grant Green, George Benson en Herbie Hancock.

Deze zeer ervaren muzikanten, opgeteld meer dan 100 jaar podium-ervaring, bundelen hun krachten tot een heel mooi geheel met een unieke frisse Sound; Het schitterende Hammond orgel met ronkende Leslie als basis, aangevuld met Vintage Keys, met het eigen warme gitaargeluid en de strakke dynamische Drums. Als ze samen muziek maken, gebeurt er iets magisch en ze willen graag hun plezier en passie voor muziek met het publiek delen.

* Sjaak van Oosterhout presenteert zijn XH200 met een compleet nieuwe behuizing met een optreden van Leon Kuijpers

29 september 2018

* Presentatie over de LSI-orgels door Rien Boendermaker

* Optreden van Bernd Wuerzenrainer op een Hammond Elegante (LSI orgel)

26 mei 2018

* Leden voor leden met Frans-Willem van Gils en Jan Herbert

* Optreden van Mike Oudewaal op op de HAMMOND A100. Hij geeft daarbij extra aandacht aan diverse registraties en muziekstijlen.

3 februari 2018

*Algemene ledenvergadering.

*Workshop basis technische wetenswaardigheden van het Hammondorgel.

*The Secret of Bach - Bach on Hammond door Cor van Wageningen

25 november 2017

Het programma van deze dag werd verzorgd door Carlo de Wijs, samen met Jordi Geuens op drums en Boye Inwersen op Hammond. Carlo bracht zijn modulaire Hammond met randapparatuur mee en heeft daarover vertelt en zaken laten zien. Carlo, Boy en Jordi zullen een aantal stukken spelen om het geheel in de muzikale context te showen.

Er zal aandacht geschonken worden aan Hammond educatie. Boye is student aan de Codarts Hammondopleiding en zal laten horen hoe hij het orgel gebruikt in zijn producties.

Er was een introductie en discussie over de microdynamiek van muzikale innovatie, de geschiedenis en toekomst van het Hammondorgel. Dit is het onderwerp van Carlo’s promotieonderzoek, waarmee hij de eerste doctor in de Hammondkunde hoopt te worden.

De middag werd verder gevuld met muziek met Carlo op zijn modulaire Hammond, Jordi op drums en Boye op onze A-100.

23 september 2017

* Frank Obertop neemt u mee naar de wereld van het ‘Magic Organ’: het Keizerwaardorgel.
Het ‘Magic Organ’ is geen Hammondorgel, maar wel een volstrekt uniek fenomeen waarop heel veel (hammond)organisten in de afgelopen 55 jaar hebben gespeeld. Het orgel is beroemd geworden door Cor Steijn, maar er hebben zo heel veel meer bekende namen op dit schitterende instrument gespeeld. Frank vertelt het verhaal van de bouwer, Jaap Keizerwaard, die zijn droom realiseerde en die in zijn eentje de hele gevestigde orgelindustrie achter zich liet. Met zijn prestatie heeft Jaap Keizerwaard zijn stempel gedrukt op de orgelmuziek in de tweede helft van de twintigste eeuw.  
Met beelden van Jaap Keizerwaard en diverse concertfragmenten o.m. met Bert van den Brink.

* Optredens van Peter Smol en Jurgen Kuppens, beiden op onze A-100.

20 mei 2017

Deze dag werd ingevuld i.s.m. Hammond Suzuki. Programmaonderdelen:
* Performance "Hammond from 1934 to Now" door Michael Falkenstein
* Hammond XK-5 Clinic "Meet, Greet and Feel the XK-5" door Pascal Lanslots

4 februari 2017

* Algemene ledenvergadering

* Vrij spelen voor leden, eventueel delen video's

* Optreden Hans de Wild met drummer Peter Weissink (www.wildorgandrums.nl)

 

19 november 2016
25-jarig jubileum programma

Met optredens van:

  • Twogether
  • Gospel Boulevard met André Bijleveld
  • Leon Kuijpers
  • Rene Rooijmans
  • Barbara Dennerlein

24 september 2016
Themadag Hammond Novachord:

De Hammond Novachord werd door Laurens Hammond, al kort na de introductie van het Hammond model A orgel, ontwikkeld (1938) en is eigenlijk heel uniek te noemen. Uniek, omdat er maar zo weinig van gemaakt en overgebleven zijn, maar zeker ook omdat het voor toen een heel erg bijzonder ontwerp was.
Het is wat lastig om het instrument in te delen, maar het is in ieder geval geen orgel. Het lijkt op een synthesizer maar dat woord bestond toen nog niet eens.

Op deze dag waren er diverse bijdragen van  Rien  Boendermaker,  Sjaak  van  Oosterhout en Bert van den Brink.

28 mei 2016:

* Vrije invulling van de ochtend met orgelspel op de A-100 en de B-3, video en dergelijke.  Ook deze keer bleek dit een groot succes te zijn.

* Optreden van OrganicedCrime, die u meeneemt naar de sounds van de jaren ’60 en ’70. Souljazz, blues, gospel en funk zullen in de breedste zin aan bod komen door eigen songs en covers uit de hoogtijdagen van de souljazz!  OrganicedCrime bestaat voor dit optreden uit Govert van der Kolm op Hammondorgel
met voetbassen, Jens Kirpestein op drums en Toon “Saxotone” Meijer op tenorsax.

6 februari 2016

* Algemene ledenvergadering
* Leden spelen voor leden
Tijdens zijn schitterende entrée als de heer Willem Wijdbeens tijdens de eerste ledendag in Veenendaal op 26 september 2015 heeft Frans-Willem van Gils laten horen wat hij muzikaal in huis heeft. Wij zijn erg verheugd dat Frans-Willem aan die muzikale kennismaking nu een vervolg wil geven.

* Inwijding van de Hammond B3, die voorheen eigendom was van Aart van de Beek en die is verworven door de vereniging, door niemand minder dan Bert van den Brink. Bert heeft bijzondere herinneringen aan Aart van de Beek en heeft daarom een speciaal programma voor ons in petto.

28 november 2015:

* Clinic Pascal Lanslots
In deze Clinic wordt stilgestaan bij de combinatie van het Hammondorgel met andere toetsinstrumenten. Pascal is al een hele tijd bezig met het maken, arrangeren en mixen van goede Backingtracks om het Hammondorgel bij te mengen.
Hij merkt dat er veel aanvragen zijn voor de Clinics, maar ook voor privéles en band-workshops rondom het Hammondorgel. Momenteel is hij druk bezig met optreden in binnen- en buitenland en vanaf januari 2016 komt er tijd om zijn lespraktijk weer uit te breiden. Op deze Clinic zal hij o.a. ook een Vintage Fender Rhodes en Moog Synthesizer meenemen en gaan we samen met de Backing Tracks meespelen. Het wordt een leuke, laagdrempelige Clinic. Denk hierbij aan stukken zoals Rather Go Blind en Moon Dance.  Iedereen, ongeacht het speelniveau, kan komen meespelen. Pascal zorgt voor duidelijke, eenvoudige akkoordenschema's. We gaan het o.a. hebben over timing, drawbarregistraties, Lesliegebruik, dynamiek, ritmisch en harmonisch begeleiden op het orgel en de andere 'Keys'. Als extra gaan we kijken naar een aantal stukken van Gino Vannelli. Pascal is al een tijdje bezig met een project rondom de fantastische muziek van deze Canadese zanger en componist, waarbij het Hammond orgel naast andere toetsinstru-menten heel smaakvol wordt gebruikt. Uitermate geschikt om tijdens deze Clinic met een aantal gevorderde toetsenisten samen te spelen en te behandelen. Niets zo leuk als samen muziek maken: Pascal heeft er zin in om deze Clinic voor onze club te verzorgen.

* Optreden in twee sets door Lennart Temmink met band.
De bezetting waarmee Lennart op komt treden bestaat verder uit, Aron Raams op gitaar, Mart Nijen Es op drums. Lennart is heel trots dat hij eindelijk deze twee     mannen bij elkaar kan brengen. Aron is bandleider van Gare du Nord, Lennart speelt regelmatig met hem bij Alan-kara. Lennart kent Mart al heel lang, Mart heeft ook al vaker bij de Hammondclub gespeeld. Hij speelt doorgaans met Vandenberg's Moon Kings en zijn eigen band Mandrake’s Monster. Lennart denkt dat deze twee muzikanten heel goed matchen.

26 september 2015:

* Deze maal voor het eerst in de ons nieuwe onderkomen in Veenendaal. De opening werd prettig gestoord door een bezoek van Willem Wijdbeens. Deze 'broer' van Jan Wijdbeens werd zeer geslaagd vertolkt door Frans-Willem van Gils. De geplande lezing is onverwacht komen te vervallen. Dit gaf echter ruimte voor een vrije invulling, die verrassend leuk en gezellig is uitgepakt. Er werden enkele Youtube films met bijzondere optredens getoond en een spontane aflevering van Leden Spelen voor Leden. Bij dit laatste onderdeel waren er een record aantal deelnemers met telkens een kort optreden, waarbij zich ook een aantal leden zich achter het aanwezige drumstel hebben gewaagd. Al met al een zeer prettige ochtend.

* Optreden in twee sets door niemand minder dan Leon Kuijpers. Het was alweer geruime tijd geleden dat Leon voor de vereniging zijn kunnen op Hammond heeft laten horen. Leon is bekend door zijn virtuoze spel en de beheersing van veel stijlen die wij allemaal (her)kennen op de Hammond. Wij zijn zeer verheugd dat Leon bereid is weer voor de vereniging te komen spelen.

30 mei 2015:

* Buitengewone Algemene Ledenvergadering i.v.m. locatiekeuze
* Leden spelen voor Leden met Aat Hoogenboezem en Jan du Pont.
* Optreden van Arno Aerts met band Jazz Impressions
 

7 februari 2015:

* Algemene Ledenvergadering.

* Leden spelen voor Leden met John Borghuis. John heeft al eerder voor de vereniging opgetreden. John neemt zijn eigen Hammond B200 mee.

* Optreden van Peter Schipper (foto rechts). Peter is een verwoed theaterliefhebber en neemt ons mee op een muzikale reis met evergreens.

 

29 november 2014:

* Presentatie door Rien Boendermaker rondom Franse Hammond organisten. Er zijn in Frankrijk veel goede Hammondorganisten, die eigenlijk hier niet of nauwelijks bekend zijn. In de regel zijn we hier beter bekend met Hammondorganisten uit Amerika of Duitsland, maar Rien zal u laten zien en horen dat er in Frankrijk een uitgebreide Hammondcultuur bestaat. Zoals we van Rien gewend zijn, worden er onderweg allerlei zijpaden ingeslagen en komen ook allerlei wetenswaardigheden aan bod.

* Optreden van onze gastorganist van Rein de Jong.  In een ver verleden heeft Rein al eens voor ons opgetreden. Rein is een allround organist, die ons meeneemt op een muzikale reis langs verschillende stromingen, van klassiek tot pop. Rein is de laatste jaren ook bekend van zijn prachtige covers op YouTube

 

20 september 2014:

* Workshop door Pascal Lanslots over het gebruik van het hammondorgel in de soulmuziek bij live-bands. Er zijn drie organistes die aan deze workshop deelnemen: Karina Rombouts, Franca Voorbergen-van Hulzen en Marjo Bernetzen.
Juist de interactie met de zaal maakt de workshop altijd heel leuk. Met Backing-Tracks en waarschijnlijk ook Live Vocals maken we er een mooie, leerzame en gezellige ochtend van. Songs van o.a. Marvin Gaye en Bill Withers worden onder de loep genomen. Aan bod komen ook diverse specifieke Hammond-speeltechnieken, drawbarinstellingen, akkoordvoicings, ritmiek, dynamiek, Lesliegebruik en natuurlijk het samenspel.
 
* Optreden van Elvis Sergo met zijn band. Elvis is geen onbekende voor ons. Bij de vereniging heeft hij al meerdere keren laten zien en horen wat hij in huis heeft. Elvis neemt de volgende musici mee: Ruud de Vries, tenorsaxofoon; Daniel van Dalen, slagwerk en Nick Vos, gitaar.

 

24 mei 2014:

*In The Spotlight: We beginnen met een documentaire over Jan Karelsen.
Jan Karelsen (1927) is mede-oprichter van onze vereniging, maar was dat destijds
(1968) ook van de Hammondorgelclub Gelderland. Over het leven van Jan en zijn
muziek (hij was o.m. gedurende 15 jaar de hammondorganist in het Rembrandt
bioscooptheater in Arnhem) is een korte documentaire verschenen, die wij u graag
willen laten zien. Voorts is er een introductie op film van Jan zijn Hammond A100, die hij
heeft omgebouwd naar een drie-klaviers orgel met midi en een Böhm expander, en
helemaal aangepast aan de hedendaagse techniek, tot touchscreen bediening aan toe!
Rien Boendermaker zorgt voor de videopresentatie op dubbel scherm...!
*   Leden-spelen-voor-Leden met Jurgen Kuppens en Jan Herbert.
Ditmaal hebben wij twee oude bekenden:
Jurgen Kuppens en aansluitend Jan Herbert. Beiden zijn al lang actief in de muziek.
*  Optreden van Erwin Heutink
Erwin heeft in een ver verleden al eens voor de club gespeeld. Erwin is zowel actief in
de klassieke als de moderne muziek.

22 februari 2014:

* Algemene ledenvergadering (ALV)
* Leden-spelen-voor-Leden met Marcel van Holst
* Optreden van Stef Meeder op de Hammond L100, begeleid op slagwerk door Huub Eikenboom.
Stef Meeder heeft, naast Cor Steyn, in Nederland een ongelooflijke bijdrage geleverd aan de bekendheid en populariteit van het Hammondorgel. Hele generaties zijn opgegroeid met zijn muziek, zijn orgelcursussen en zijn vele lp’s! Rien Boendermaker had een schitterende presentatie gemaakt met al de hoezen (!) van Stef Meeders lp’s: dat waren op zijn minst al blikvangers. Sommige hoezen waren zelfs voor Stef nieuw.
Na alle jazz- en bluesgeweld van de laatste keren hebben we weer eens aandacht besteed aan de traditionele benadering van het Hammondorgel. Want zoals Aart van de Beek altijd placht te zeggen: “Er zijn meer Hammondorgels verkocht door ‘Spanish Eyes’ dan door Jimmy Smith” (Voor de goede verstaander: dat is géén waardeoordeel!).

30 november 2013

In 2014 bestaat Hammond 80 jaar en Hammond Suzuki 25 jaar. Alle reden dus om daar uitgebreid bij stil te staan, vindt het bestuur. In de aanloop naar dit jubileumjaar stond daarom de komende ledencontactdag geheel in het teken van Hammond Suzuki. We zijn zeer verheugd dat Hammond Suzuki Europe BV aan deze ledencontactdag alle medewerking verleent. Naast een presentatie over wat Hammond Suzuki in de afgelopen 25 jaar heeft gedaan, wordt een overzicht gegeven van wat Hammond tegenwoordig allemaal biedt.
En… er is uiteraard veel ruimte voor muziek.

* Presentatie met beeld door de heer Siemen Lassche, directeur van Hammond Suzuki Europe BV, over het ontstaan en de ontwikkeling van Hammond Suzuki in Japan en in Europa. Toen Hammond USA in 1985 zijn deuren sloot, leek het gedaan met het meest roemrijke orgelmerk ter wereld. Maar het liep uiteindelijk anders!
Nadat Suzuki besloot om vanuit Japan met Hammond door te gaan en een geheel nieuwe produktlijn te ontwikkelen, is op Nederlands initiatief (van Aart van de Beek en Siemen Lassche) Hammond Suzuki Europe in het leven geroepen. Siemen Lassche neemt ons mee door 25 jaar historie en laat zien dat bepaalde modellen zijn ontwikkeld mede op voorstel van ‘Europa’.
Natuurlijk komt ook de produktlijn die Hammond thans voert aan bod. Dirk van der Linden en Erwin Heutink zijn ook aanwezig om de nieuwe produktlijn muzikaal voor het voetlicht te brengen. Dat gebeurt waarschijnlijk in een workshopachtige opzet. AAnwezig waren: de SK1-serie in de 61-, 73-  en de 88-toetsenuitvoering; de SK2; de XK1c; de XK3 met ondermanuaal en pedaal; de New B3 en diverse Leslies, zoals de Leslie 3300 en de Leslie 122 XB. Daarnaast worden ook de Leslies 122 van de vereniging ingezet.

* Optreden van Michael Falkenstein Maier. Zeker geen onbekende voor de vereniging, die op de hem bekende spetterende wijze op de New B3 laat zien en horen waarom wij allen zo gegrepen zijn door dat onovertroffen Hammondgeluid.
Naast Michael waren ook Dirk van der Linden en Erwin Heutink in het middagprogramma betrokken.

 

 

21 september 2013

 

* Optreden van Dirk van der Linden op zijn SK2 met Leslie 3300 en op onze A100 met dubbele Leslie

* Presentatie Rien Boendermaker: Het toonwiel. Uitvindingen, patenten en geluiden.

25 mei 2013

* Presentatie Rien Boendermaker met als onderwerp het pedaalspel op het Hammondorgel.

*Optreden Dr. Lonnie Smith uit de USA

 

2 februari 2013

Dit was een bijzondere clubdag waar we de kleindochter van Laurens Hammond op bezoek hebben samen met de Franse Hammond technicus Alain Kahn. Bovendien werden er opnamen gemaakt door RTV Utrecht.

* Masterclass door Pascal Lanslots met als onderwerp "Het Hammondorgel in de popmuziek". Pascal brengt hiervoor zijn leerlingen Thijs Schrijnemakers, Joeko Dietrich en Ascalon Maharaj mee om deze workshop mee te gaan doen.

* Bezoek Katrina Hammond en Alain Kahn
Katrina is met haar moeder, de dochter van Laurens Hammond in de weer geweest om allerlei anekdotes dan wel foto's en ander materiaal te voorzien die we ook op de website mogen plaatsen. We hebben dan ook voor het eerst levende beelden van Laurens gezien.

Katrina Hammond heeft onze club als eerste club aangedaan sinds ze zich realiseert welk een impact het Hammond orgel op de wereld heeft en heeft gehad. Als gevolg van het huwelijk van Laurens Hammond met zijn tweede vrouw Roxanna is in de relatie met de moeder van Katrina (die nu in Wisconsin USA woont) en de verdere familie e.e.a. wat onder radar gebleven. Hammond bleek dan ook niet een echt gezinsmens te zijn, doch kennelijk veel meer de altijd bezige technicus te zijn met een enorme uitvindersdrang. Een workaholic zoals dat in ons beste Nederlands heet. Aan het eind van zijn leven kon hij bogen op plm 110 patenten. Alain Kahn had voor ons een bijzondere film samengesteld met allerlei unieke beelden.

* De muziek op deze bijzondere gebeurtenis werd verzorgd door ons aller Bert van den Brink die ons hooggewaardeerde bezoek heeft meegenomen op een muzikale reis door alle jaren en stijlen waarin Hammond meer dan prominent aanwezig is dan wel is geweest. Uniek was het begin van zijn optreden met dat ene enkele toontje.


Onvergetelijk daarentegen was zijn uitvoering van The shadow of your smile en Bohemian Rhapsody van Queen. Nog nooit heb ik een toetsenist zich zien wagen aan dit bijzondere en bijzonder lastige nummer: wat een mooie inventiviteit, wat een opvatting van dit succes nummer, wat een creativiteit en beheersing van de Hammond. Doe het maar eens na, dus onze terechte complimenten voor Bert.

Bert van den Brink hoort bij de groten der aarde op toetsen, kan zich wereldwijd meten.
Dat bleek ook wel omdat hij recentelijk gevraagd is door niemand minder dan Gino Vanelli.  

Nog enkele foto's van ons gewaardeerde bezoek.


 

 
1 december 2012 met als thema: Classic meets Hammond

* Presentatie Rien Boendermaker over Hammond modellen voor klassiek

* Organist Wim Magré bespeelt zowel Hammond A 100 als een Content Klassiek Orgel, waarbij ter vergelijk ook dezelfde stukken op beide orgels gespeeld gaan worden.
Wim Magré kan gerangschikt worden onder de romantische nederlandse koraal orgelschool en is een adept van Jan Zwart, Feike Asma en andere organisten uit die stijlperiode. Het wordt dus geen barok gebeuren met uitsluitend literatuur, maar muziek die het hart van velen raakt die met Worp, de Zangbundel van Johannes de Heer etc. zijn opgegroeid.
Aart van de Beek zal tevens een demo verzorgen op het Content orgel, dat voor deze dag beschibaar is gesteld door Content Orgels in Ermelo.

 

29 september 2012

* Workshop productie door Jurgen Kuppens

* Optreden van Big Band Oegstgeest met Nico van der Plas op Hammond.
Deze Big Band heeft een volledige bezetting, met als bijzonderheid dwarsfluiten en een Hammond orgel. Dit geeft de band een geheel eigen sound. Met name de vaste bezetting met een Hammond orgel maakt dit optreden voor onze vereniging natuurlijk bijzonder aantrekkelijk!

 

12 mei 2012

*Presentatie website

* In het kader van leden voor leden speelt Thom de Witte

* Optreden Rob Mostert met band

 

4 februari 2012

* Algemene ledenvergadering

* In het kader van Leden Voor Leden speelde Peter Smol.

* Optreden Peter Baartmans op onze gereviseerde A100 met dubbele Leslie en TrekII nagalm en een TrekII stringbas ingebouwd. 
Ter begeleiding gebruikt hij zijn Yamaha Tyros 4.


Hieronder Peter Baartmans in actie op onze eigen A 100

 

26 november 2011: 4e LUSTRUM!

 

Op deze bijzondere dag hadden we een uitgebreid programma met o.a. optredens van:

24 september 2011

* Presentatie door Nico van der Plas over de ombouw van zijn B300
Aansluitend in het kader van Leden spelen voor Leden speelt Nico op de omgebouwde B300

* Optreden van het gospelkoor Gospelboulevard met André Bijleveld op Hammond.
De muziek van Gospel Boulevard laat zich het best omschrijven als 'swingende blackgospel die teruggrijpt op de roots van de zwarte amerikaanse kerk'. Black gospel is een combinatie van vrolijk en aanstekelijk klinkende muziek en songteksten waarin de essentie van het christelijke geloof wordt bezongen. Gospel Boulevard brengt een spetterend en afwisselend repertoire van de grootste blackgospelklassiekers en bekende songs uit de hitparade. Naast composities o.a. van de hand van dirigent Andre Bijleveld, brengt deze swingende gospelact songs van o.a. Les Humphries Singers, Bill Withers, Edwin Hawkins, Labi Siffre, Kirk Franklin en Mary Mary. Een optreden van Gospel Boulevard is een waar feest. 

28 mei 2011

* Ledendag in het teken van midi

* Workshop over midi door Aart van de Beek. De workshop zal zeer praktijkgericht zijn en is gebaseerd op Aart zijn eigen apparatuur. Hoewel niet erg recent onderstaand een linkje naar vroeger werk van Aart: http://dma-nl.blogspot.com/2011/03/aart-van-de-beek-close-to-you-1982.html
* Optreden van de formatie Aart van de Beek & Friends.
Met naast Aart van de Beek op Hammond de volgende muzikanten:
Jens Erslev: een grote Hammondliefhebber uit Denemarken, die zijn eigen XB-3 zal bespelen en al enkele keren te gast was.
Rina Heberlee: zang en een hernieuwde kennismaking.
George van Deyl: Fender jazz bas, accordeon en vibrafoon. Ook George heeft al een keer eerder opgetreden bij onze club, waar velen van zijn accordeon hebben genoten. George is ook een pikeur op vibrafoon. Met name het laatste instrument is nieuw binnen onze club en is een geweldig instrument op zich.

5 februari 2011

*Algemene ledenvergadering
Aansluitend: 'Leden spelen voor leden'. Duncan Polak speelt voor u op de Hammond B3.

*Optreden van Sven Hammond Soul, de formatie rondom Hammondorganist Sven Figee, die momenteel furore maakt binnen de Nederlandse muziekscene. Met enkele leden van zijn formatie (Glenn Gaddum op bas, Joost Kroon op drums en Tim Eijmaal op gitaar) zet Sven een flitsend hedendaags Hammondprogramma neer.

20 november 2010

* Presentatie door Herbert Noord. Herbert is van oordeel, dat de oorspronkelijkheid van musici vaak is te herleiden tot eerder beluisterde muziek, waaraan een eigen draai wordt gegeven. Als het goed is, is er weliswaar verwantschap met het origineel te bespeuren, maar de persoonlijke invulling heeft dan een dimensie toegevoegd, die als persoonlijke stijl kan worden gekarakteriseerd. Dit heeft niets te maken met technische vaardigheid of een bijzondere muzikaliteit, maar alles met emotie en gevoel. Herbert zal dit aan de hand van muzikale voorbeelden illustreren en aldus een aantal relatief onbekende Hammond organisten onder de aandacht van de toehoorders brengen.

* Muzikaal optreden door de Franse organist Bruno Micheli met op slagwerk John Engels. Bruno heeft al een paar maal bij MusiFix gespeeld. Beide musici hebben een aanzienlijke staat van dienst, waarover elders in dit nummer meer. Aart van de Beek zal een kort interview doen met Bruno over de Hammond cultuur in Frankrijk.

25 september 2010

* Presentatie door John Borghuis over zijn vader Henk Borghuis, die dit jaar 20 jaar geleden veel te jong overleed. Henk Borghuis was een in brede kring bekende Hammond organist, liefhebber van het populaire genre. Henk Borghuis heeft verschillende LP’s op zijn naam staan. John neemt ons mee langs het artiestenleven van zijn vader met veel uniek beeld- en geluidmateriaal. Wie overigens het optreden van John zelf voor de vereniging enige tijd geleden heeft gezien en gehoord, zal bemerken dat de appel niet ver van de boom is gevallen.
* Optreden van Ruud Jansen met zijn trio. 
Het trio bestaat naast Ruud zelf uit Cees v. d. Laarse op bas en Pieter Voogt op drums. Het repertoire zal voor een belangrijk deel bestaan uit Ekseption materiaal. Dat mag ook geen wonder heten, want Ruud Jansen was goed bevriend met Rick van der Linden, de ‘kleine grote man’ achter Ekseption. Pieter Voogt was de voormalige slagwerker van Ekseption. Ruud speelt op de B 3 met dubbele Leslie. Het trio Ruud Jansen speelt twee sets met een kleine pauze.

29 mei 2010

* Presentatie over Hammond en Big Bands door Peter van der Spek Peter nam ons mee naar de wereld van de bigbands en de rol van het Hammond orgel daarin. Aan de hand van veel voorbeelden met zowel audio- als videomateriaal, werden vanaf het prille begin tot aan de tegenwoordige bands, meer en minder bekende organisten voorgesteld.

* Optreden Rob Mostert en de Big Band Biggles. Live -optreden van de Amsterdamse Biggles Bigband onder leiding van Adrie Braat, met Hammondorganist Rob Mostert op de Hammond B 3. Rob en Biggles speelden twee sets.

30 januari 2010

* Algemene ledenvergadering

* Themadag Hammond X66. In het kader van de brede programmering vinden wij het belangrijk en terecht eens een hele ledendag te wijden aan één orgel, het topmodel van weleer dat zijn tijd destijds vèr en vèr vooruit was: de Hammond X66. Het orgel werd gepresenteerd op de internationale vakbeurzen in 1966 en op de Firato van 1967 en heeft in die tijd een verpletterende indruk gemaakt. Hammond was op zijn top. De Belgische technicus Daniel Vigin heeft een beeld- en geluidpresentatie gemaakt die samen met Sjaak van Oosterhout werd gepresenteerd. Daarin werden de diverse technische aspecten van de X66 belicht. In een Powerpointpresentatie van 35 minuten en twee videoclips van 12 minuten worden de geheimen van de X66 ontrafeld en wordt o.m. de inbouw van MIDI toegelicht.

* In de middag is de Amerikaanse organist Steven Eaklor bij ons te gast. Steven is reeds vele jaren verbonden aan Hammond USA en kent de X66 door en door. Steven is een weergaloos organist, m.n. op het terrein van entertainment en gospel en zal ons meenemen op zijn muzikale reis. Wij zijn bijzonder verheugd dat de wij met de X66, een mythe voor velen, ook destijds al, op deze wijze opnieuw kunnen kennismaken.

28 november
Ledendag in het teken van het 75-jarig jubileum van Hammond

Op 24 april 1934 toonde Laurens Hammond zijn eerste elektromagnetische orgel ter wereld aan pers en publiek. We weten inmiddels allemaal wat het Hammond orgel sedertdien teweeg heeft gebracht. Alle reden dus om dit jaar stil te staan bij dit fantastische jubileum! 
Het programma was opgedeeld in drie delen, die gewijd waren aan de drie hoofdperioden die in de historie van Hammond kunnen worden onderscheiden, als volgt:

*Part I. “De voor- en naoorlogse periode”
Hierin staat Hammond als nieuw elektrisch toetsinstrument centraal. Wij beginnen met een documentaire uit het programma “Chicago Tonight” waarin de historie van Hammond op een prachtige manier in beeld is gebracht. Daarna hebben wij als gast Keith Beckingham, voormalig sales manager voor Hammond USA, destijds opererend vanuit Hammond UK en verantwoordelijk voor alle sales buiten de beide Amerika's en Canada, die daarnaast als uitvoerend artiest vele lp's op Hammond heeft volgespeeld. Met Keith houdt Aart van de Beek een interview over Hammond in die periode en aansluitend wordt door Keith Beckingham een blok van circa 80 minuten volgespeeld op de Hammond HX-100 en/of de Hammond B 3 in een traditionele stijl, middle of the road met evergreens.

*Part II "De ommekeer, van huiskamerorgel naar podiumbeest".
Wij willen dit blok beginnen met de fabrieksfilm van Hammond  “Building Organ Tones” van eind jaren vijftig. Daarna houdt Aart van de Beek een interview met Robert Bisschop, voormalige directeur van Hammond België, die in de betreffende periode actief was. Het muzikale gedeelte wordt aansluitend ingevuld door Bert van den Brink op de Hammond HX-100 en de B3, die zijn bijdrage zoveel mogelijk zal inkleuren in het spectrum dat zich beweegt van het Hammondorgel, gebruikt in de studio voor hoorspelgeluiden en traditioneel werk, via het huiskamerorgel tot het podiumbeest dat de jazz, blues en pop in de jaren '50 en '60 en '70 beheerste.

*Part III “Hammond Suzuki”.
Het derde deel is geheel gewijd aan Hammond Suzuki. Er wordt wederom een fabrieksfilm vertoond en daarna houdt Frank Obertop een interview met Siemen Lassche, algemeen directeur van Hammond Suzuki Europe BV over Hammond in de laatste twintig jaar, in heden en in de toekomst. Het muzikale gedeelte wordt ingevuld door de Zweedse organist Pierre Swård met slagwerker Joakim Ekberg, in twéé sets op de New B 3 Ultimo.

12 september 2009

* Workshop Muziek, door Pascal Lanslots. Pascal is al lang geen onbekende meer binnen en buiten de vereniging. Als profesioneel musicus en gediplomeerd docent wijdt hij ons in rond de geheimen van het spelen op Hammond. De workshop gaat dit keer over het gebruik van het Hammond orgel in bands en dan voornamelijk over het 'melten' met andere instrumenten door gebruik van ritmiek, voicing en drawbar-setting. Zie ook elders in deze Turning Wheel.
* In het kader van de brede programmering (Hammond is nu eenmaal breed inzetbaar) is er ditmaal aandacht voor de toekomst. We kunnen ons verheugen op een optreden van de jonge organist Lennart Temmink, die met zijn band LennArt internationaal wil doorbreken. De 20-jarige Lennart heeft inmiddels al een grote staat van dienst opgebouwd. Om het Hammond orgel beter te accentueren wordt voor deze dag uit de basisformatie een trio gevormd, bestaande uit Lennart, zanger/gitarist Jayms en drummer Demis Marcus. En daarmee staat dan gelijk een stevig fundament voor vette muziek. Want dit genre spreekt velen tot de verbeelding en behelst een mix van verschillende stijlen.

9 mei 2009

* Presentatie door Rien Boendermaker over zin en onzin rondom Hammond. Rien heeft een fabelachtige collectie aan documentatie en muziek op Hammondgebied en schrijft ook regelmatig voor ons blad over de meest uiteenlopende onderwerpen. Rien heeft ons aan de hand van zijn beeldarchief meegenomen langs Hammond vanuit zeer bijzondere invalshoeken.
* Leden spelen voor leden: John Borghuis op de Hammond M100.
John speelt graag het populaire genre en daar is Hammond ook heel groot door geworden. En nu stond eens niet de A 100 of de B 3 centraal, maar de M100. Beslist een ondergewaardeerd orgel, terwijl het toch door velen wordt beschouwd als mooiste spinet orgel dat Hammond ooit heeft gebouwd.
* Hammond Battle, door René Rooimans en Ronald van Driel, die beiden hun eigen Hammond B 3 meenamen. Ronald en René werden terzijde gestaan door de band van Ronald, bestaande uit Vincent Koning: gitaar, Jeroen Brokkelkamp: tenorsax en Ben Schröder: slagwerk.

31 januari 2009

* DVD-vertoning van de TV-uitzending “Reiziger in Muziek” (VPRO, 17 november 1996) waarin het Hammond orgel centraal stond. Met Bert van den Brink, Carlo de Wijs, Marc Becher (inmiddels overleden) en Frank Obertop. Destijds hebben we als vereniging een hele reeks orgels naar Amsterdam versleept, waarvan er uiteindelijk maar twee in de uitzending zijn gebruikt.
* Algemene ledenvergadering. 
* In de middag ontvingen wij niemand minder dan Thijs van Leer. Thijs is in Nederland vooral beroemd geworden als fluitist, bekend van de Introspection reeks, maar op de internationale podia is Thijs vooral bekend van Focus, de rockformatie die wereldhits als “Sylvia” heeft gescoord. Thijs komt niet alleen naar Hoogland, hij neemt graag ook “zijn  mannen” mee: de formatie Focus, naast Thijs zelf bestaande uit Bobby Jacobs (bas), Niels van der Steenhoven (gitaar) en Pierre van der Linden (slagwerk) Pierre is al een aantal malen eerder bij ons is geweest.