Leslie 814

 

Dit type Leslie is ontworpen om het totale geluid van de huidige meer-kanalige orgels weer te geven, vooral van diegenen die voorzien zijn van digitale technologie. Speciaal daarvoor is deze Leslie voorzien van drie kanalen, doordat er twee stationaire kanalen zijn toegevoegd aan het roterende kanaal. In een XB-3M kon linksboven i.p.v. een houten plaatje een Hammond GM-1000 module geschoven worden, die mooi separaat over de strakke stereo-kanalen weergegeven kon worden:

Het roterende kanaal splitst het geluid in een onder- en een bovenrotor, welke drie standen hebben: Fast (Tremolo), Slow (Chorale) en Off. Het vaste kanaal werkt in stereo om zo orgels voorzien van de nieuwste stereotechnieken, zoals bijv. de Hammond 926 of modellen als XB-3M of XC-3M. Deze Leslie kwam tegelijkertijd met deze modellen op de markt.

De stationaire kanalen beschikken over maar liefst drie versterkers om het totale klankspectrum aan te kunnen. Eén zorgt voor de lage bastonen en gaat via een 12" woofer in het bass-reflex gedeelte. De andere twee versterkers zorgen voor het midden- en het hoogfrequente geluid via twee 6" breedbandspeakers aan de voorzijde van de Leslie en ook via twee extra dome-tweeters.

Aan de achterzijde kunnen zowel alle volumes als alle klankkleuren bijgeregeld worden, onafhankelijk voor alle drie kanalen.

Er is ook een Y-adapter leverbaar:

waarmee nog een extra 812-Leslie gekoppeld kan worden om zo een nog groter stereo-effect te verkrijgen.

Model 812 is technisch gelijk aan de 814, maar is o.a. voor de kerkorgel-modellen uitgevoerd in medium/half licht eiken:

terwijl de 814 uitgevoerd is in walnoten. Ook is de 812 vanuit de fabriek gecalibreerd om beter te werken met het Hammond 926 kerkorgel, terwijl de 814 is gecalibreerd voor de XB-3M and XC-3M. Verder beschikt de 812 over vier ondersleuven, terwijl de 814 er drie heeft (zie hieronder).

 

Hieronder de Hammond 926: