RONALD VAN DRIEL EN ZIJN JAZZTRIO

Tekst: Fred Meijer Foto: Cees van de Ven
Artikel uit Turning Wheel 2008-2

 

 

Voor de komende ledendag kunnen we ons verheugen op een optreden van het jazztrio B-Trio Plus!, bestaande uit Ronald van Driel (Hammondorgel), Jeroen Brokkelkamp (tenorsaxofoon) en Ben Schröder (drums). Enkele jaren geleden is Ronald al eens geïnterviewd voor de rubriek Gelickt in Turning Wheel. Met het genoemde optreden voor de boeg in deze uitgave een hernieuwde kennismaking met Ronald.

Ronald woont in Capelle aan den IJssel (op steenworp afstand van Rotterdam) en is in het dagelijks leven account manager van stropdassen. Daarvoor was hij vertegenwoordiger voor Roland Musical Instruments in Westerlo.

Zoals voor zovelen begon de orgelcarrière van Ronald op jonge leeftijd achter een Solina-orgel. Daarna volgden een Hammond T-100 met Leslie 147, een M-100, X-5, B-3000, M-3, C-3, Roland VK-77, Roland VK-88 en uiteindelijk een Hammond A-100. "Een VK-orgel van Roland is op zich een prima alternatief voor een Hammond toonwielorgel, zeker als je ermee op pad moet. Maar uiteindelijk wil je toch die toonwielen horen draaien en de olie ruiken", legt Ronald uit.

Ronald kocht een Hammond A-100 die door Sjaak van Oosterhout portable werd gemaakt. Om alles zo draagbaar mogelijk te houden heeft Ronald geen 'klassieke' leslie, maar een Motion Sound Pro-145. Dit is een compacte box die door één man te tillen is en die een roterende hoorn en roterende trommel bevat (www.motionsound.co.uk). "Uit praktisch oogpunt een ideale combinatie en het klinkt nog super ook", aldus Ronald.

Leren door na te spelen

Ronald heeft wel de vooropleiding voor het conservatorium gedaan, maar is daar uiteindelijk toch niet naartoe gegaan omdat er geen opleiding was voor lichte muziek. Hij is naar eigen zeggen 'selfmade' en hij heeft goede pianodocenten gehad, in de persoon van Rob van Kreeveld en Rob Madna.

In zijn jonge jaren heeft hij orgelles gehad van Joop van der Pluijm, een 'echte Hammond-man' die jarenlang gespeeld heeft op de Holland-Amerikalijn. "Ik heb veel geleerd door heel veel naar opnames te luisteren, die uit te pluizen en na te spelen. Dat doe ik nog steeds. Zelfs van de minder ervaren organist kun je nog dingen leren."

Al vanaf zijn veertiende speelde Ronald in het commerciële muziekcircuit. Ronald's vader draaide vroeger veel Jimmy Smith. "Ik vond er in eerste instantie niks aan. Tot ik op een gegeven moment besloot om die loopjes eens uit te zoeken. Toen ben ik het meer gaan waarderen."

Zijn definitieve stap richting jazz maakte Ronald rond zijn twintigste, toen hij in 1986 een keer speelde met de slagwerker Ray Appleton, die onder andere de organisten Jimmy McGriff en Melvin Rhyne begeleidde. "Door dit optreden en de goede adviezen van Ray besloot ik om het commerciële circuit achter me te laten en me volledig te gaan toeleggen op de jazzmuziek."

Larry Young en Eddy Louiss

In de jaren daarna heeft Ronald les van Rob van Kreeveld en Rob Madna en doet hij veel speelervaring op met drummer Eric Ineke en bassist Harry Emmery. Op advies van Tony Eijk ging hij op latere leeftijd piano studeren bij Rob van Kreeveld die hem veel tips en trucs gaf om zijn orgelspel uit te bouwen. Hij is samen met Rob Madna een grote inspiratiebron.

Ronald treedt momenteel zo'n twee à drie keer per maand op ("dat is prima zo"), meestal in een trio of kwartet. Hij heeft een eigen kwartet, genaamd B-Trio Plus!, met de hiervoor genoemde musici Jeroen Brokkelkamp en Ben Schröder en gitarist Vincent Koning.

Ronald's grote voorbeelden zijn Jimmy Smith, Jimmy McGriff, Larry Young, Eddy Louiss en van de nieuwe generatie organisten vooral Larry Goldings. "Met name Larry Young vind ik een topper."

Wellicht dat de genoemde organist Eddy Louiss zelfs voor de goed-ingewijden een onbekende is. "Het is een Franse organist, die mijns inziens nogal onderschat is. Hij experimenteert veel, maar blijft altijd als organist denken. Hij heeft prachtige cd's gemaakt, waarop orgel wordt gecombineerd met bijvoorbeeld piano, accordeon of fanfare."

B-trio PLUS!

B-Trio Plus! is een soulvol en energiek Hammondkwartet met de roots in de Blue Note sound van de jaren zestig en zeventig, zoals u die waarschijnlijk kent van onder andere Jimmy Smith, Jimmy McGriff en Larry Young en de bands van Grant Green, Wes Montgomery en Stanley Turrentine.

"B-trio Plus! introduceert rond het verschijnen van deze Turning Wheel een nieuwe cd genaamd LIVE die wij op de ledendag zullen presenteren. Hij kost €15,00 en bevat vijf live stukken. Op de ledendag spelen we enkele stukken van deze cd", belooft Ronald.

In 2011 is Ronald helaas gestopt met actief Hammond spelen.