Frans-Willem van Gils

Artikel uit Turning Wheel 2022-3

FRANS-WILLEM VAN GILS (1967) raakte geïnspireerd door Hammondvirtuozen als Jimmy Smith, Jacky Davis en Rhoda Scott ‘vanaf het moment dat hij kon horen’. Zijn talent werd opgemerkt tijdens een muziekbeurs in 1988, waar hij 10 dagen achtereen optrad naast Rhoda Scott. Vanaf het moment dat hij voor Yamaha Music aan de slag ging als hun performing artist verwierf hij in de vakbladen al snel de bijnaam ‘mister swinging fingers’.

Bestuur en politiek zijn andere passies van Frans-Willem. Hij verraste pers en inwoners door als burgemeester het South Sea Jazz-festival in Huizen te open met een solo op de Hammond B3 Ultimo. “Op zo’n moment ervaar ik wat muziek voor mij betekent; het is wie ik ben: een performer, die zijn gevoel vertaalt in muziek, en open deelt met het publiek.”

Frans-Willem treedt op met drummer Peter-Jan Eusman (1973). Jazz vraagt om Hammond; Hammond vraagt om drums. Peter-Jan doceert aan de drumschool van Cesar Zuiderwijk. De twee jazzliefhebbers hebben elkaar nog maar recent ontmoet, en hebben een klik die het publiek ook meteen voelt. Als onderdeel van een breed palet aan stijlen op Hammond zullen Frans-Willem en Peter-Jan een programma brengen met de nadruk op mainstream en easy listening jazz met een vleugje soul, pop en blues, Luister, voel en geniet van deze twee Haagse muzikanten.