RUUD JANSEN, 50 JAAR TOETSEN

Met dank aan Ruud Jansen
Artikel uit Turning Wheel 2010-3

Voor de komende ledendag kunnen we ons verheugen op een optreden van Ruud Jansen met zijn trio. Het trio bestaat naast Ruud zelf uit Cees van der Laarse op bas en Pieter Voogt op drums. Het repertoire zal voor een belangrijk deel bestaan uit Ekseption-materiaal. Ruud Jansen was goed bevriend met Rick van der Linden, de 'kleine grote man' achter Ekseption, en Pieter Voogt is de voormalige slagwerker van Ekseption. Hier een kennismaking met Ruud Jansen.

In 1957 kreeg Ruud zijn eerste pianolessen van Wim Bosman in Zeist. Later werd besloten dat hij beter kerkorgel kon gaan spelen, omdat hij nogal een stevige aanslag had. Dus ging hij op les bij de Haarlemse leraar Aad Broersen. Doch, de popmuziek begon zijn aantrekkingskracht op hem uit te oefenen en dus werd het spelen in bandjes in plaats van een loopbaan als kerkorganist.
Door een oom hoorde hij in 1972 van het Yamaha Electone Concours en schreef daarvoor in. Dat was de eerste kennismaking met het elektronische orgel, dat een belangrijke rol in zijn leven ging spelen. De opvolgende jaren bleef hij deelnemen aan dit concours, totdat hij in 1976 de hoofdprijs won tijdens de Europese finale en een reis naar Japan maakte.
In 1979 trad hij in dienst bij de toenmalige importeur van Yamaha als orgeldemonstrateur. In 1981 begon hij zijn eigen orgelschool in Beverwijk en leidde diverse leerlingen op voor het conservatorium.
De laatste jaren speelt het orgel niet zo'n grote rol meer in zijn leven, dankzij de opkomst van de keyboards, die makkelijker mee te nemen zijn en fantastische mogelijkheden hebben.
Ondanks dat Yamaha, als merk, een hele grote rol in zijn leven speelt is de liefde voor Hammond nooit overgegaan. In 1972 kocht Ruud zijn eerste Hammond. Een L122, versterkt via een Fender Lesliebox. Maar ja, het gesjouw met dat orgel werd toch wel bezwaarlijk en dus werd de Hammond vervangen door een portable Yamaha.
Toen Hammond op de markt kwam met eenklaviers, portable instrumenten keerde het Hammondorgel terug in zijn collectie instrumenten. Momenteel speelt hij met liefde op een XK3 portable.
Ruud staat bekend als een groot aanhanger van Rick van der Linden, die zijn grote voorbeeld was. Rick overleed veel te vroeg in 2006 en Ruud zal hem deze middag een eerbetoon brengen, door het spelen van een aantal Ekseption stukken.
Andere Hammond organisten die een belangrijke inspiratiebron waren, zijn Jimmy Smith, Jimmy Mc Griff, Jacky Davis, Roy Phillips (The Peddlers), Booker T Jones, Rick Wakeman, en Keith Emerson.
Het repertoire deze middag zal zich dus langs vele paden bewegen, van jazz, via klassieke bewerkingen naar pop. Ruud zal worden begeleid door Pieter Voogt op drums (o.a. ex-drummer Ekseption) en bassist Cees van der Laarse, die onder andere werkte met Jan Akkerman, Paul van Vliet, Herman van Veen, en tegenwoordig vaste bassist is van Brainbox en de Ruud Jansen Band.