HET KLINKT ALS 'IJZEREN KIEZELSTENEN'

Erwin Heutink op Hammond memoriamconcert Jan Hogenboom

Tekst en foto's: Jan Temmink
Artikel uit Turning Wheel 2011-4

Verenigingslid Jan Hogenboom overleed op vrijdag 24 juni 2011 op 50-jarige leeftijd. Op 16 oktober was er een memoriamconcert, met daarin een belangrijke rol voor Hammond. Redactielid Jan Temmink praatte na met organist en verenigingslid Erwin Heutink.

'Het klinkt als ijzeren kiezelstenen'.  Dit was het antwoord van Erwin Heutink op de vraag van wijlen Jan Hogenboom om het geluid van een Hammondorgel eens te omschrijven. Erwin is verenigingslid van het eerste uur. Hij had in Enschede een sterke binding met voormalig lid Jan Hogenboom. Jan overleed op vrijdag 24 juni 2011 op 50-jarige leeftijd. Jan heeft in Enschede in de afgelopen dertig jaar een grote vriendenkring opgebouwd in zowel de muziek als de plaatselijke politiek. De laatste drie jaar woonde Jan met zijn gezin echter in Nijmegen. Jan stond bekend als een warme persoonlijkheid, die voor veel mensen, zeker in Enschede, veel betekend heeft. Dit blijkt wel uit het Memoriamconcert in Jazzpodium De Tor, dat is opgedragen aan Jan Hogenboom. Op zondag 16 oktober 2011 waren 's middags zo'n 100 gasten hier aanwezig als een soort laatste afscheid van hun muzikale vriend en voormalig vrijwilliger van De Tor. Verschillende muzikanten hebben 's middags hier gespeeld en in een persoonlijk woord hun relatie met Jan toegelicht. Zo ook Erwin Heutink. De verbinding tussen Erwin en Jan was gestoeld op hun wederzijdse interesse in het Hammondorgel. Wij vroegen Erwin in de 'catacomben' van De Tor naar enkele details over hun muzikale vriendschap.

Hoe ben je destijds in contact gekomen met Jan?

"In 1997 ben ik door mijn broer voorgesteld aan Jan. Voor het opzetten van een bluesband in Het Bolwerk zocht Jan een Hammondorganist. Deze formatie heeft een drietal jaren bestaan, weliswaar zonder een specifieke bandnaam."

Wat maakte Jan eigenlijk uniek als musicus?

"Hij was bovenal flexibel. Als bassist kon je muzikaal met Jan alle kanten op."

En wat maakte Jan zo uniek als mens, want hij heeft hier vanmiddag wel een grote groep muzikale vrienden kunnen mobiliseren?

"Jan liet een ander in zijn waarde. Ook al lagen de ideëen van iemand niet in lijn met zijn persoonlijke opvattingen, hij bleef iedereen als mens en als vriend waarderen."

Wat heb je vanmiddag gespeeld ter nagedachtenis aan Jan?

"Dat was een volledige jazz-improvisatie. Bewust heb ik gekozen voor een sacramentaal intermezzo, om vervolgens weer jazzy te kunnen afsluiten."
Van de redactie: Het optreden van Erwin kreeg een extra dimensie door de spontane begeleiding op drums en piano. John Hondorp speelde piano, maar is voor velen ook bekend als docent Hammond aan het conservatorium. Opmerkelijk was ook Erwin's zoontje van vijf jaar. Hij zat netjes rechts van zijn vader op de orgelbank om de ontluikende jamsessie met deze drie muzikanten zowel visueel als ook auditief te volgen. Je ziet maar weer: de fascinatie voor Hammond is van alle leeftijden!

Wat is jouw persoonlijke muziekvoorkeur?

"Dit is feitelijk heel breed. Zeker ook wel klassiek. Maar op Hammondgebied zijn mijn voorbeelden Jimmy Smith, Dr. Lonnie Smith en Groove Holmes. En in Nederland zijn dit bijvoorbeeld Carlo de Wijs, Thijs van Leer en Herbert Noord."

Ben je ook beroepsmatig actief in de muziek?

"Jazeker, ik ben deels actief in de muziek met het lesgeven op Hammondorgel en keyboard. Ik doe dat in de Duitse grensregio bij mensen aan huis, maar ik geef ook wel lessen thuis."

Hoe is eigenlijk jouw affiniteit met het Hammondorgel begonnen?

"Dat was zo’n 30 jaar geleden bij Muziekhandel Tonnema in Enschede, gevestigd aan de (let wel!) Heutinkstraat. Er was toen een demonstratie met verschillende toetsinstrumenten: eerst een GEM H7000, daarna een Hammond Composer en toen… een Hammond M! En sindsdien neemt het geluid van het Hammond-toonwielorgel bij mij een speciale plaats in."

Wat speel je zelf momenteel?

"Ik heb nu een A-100 met een Leslie 147."

Ben je naast het lesgeven op Hammond nog actief in bepaalde bands of formaties?

"Nee, in mijn vrije tijd speel ik graag met vrienden in het Kaaspakhuis van Frank Obertop. Het afgelopen weekend heb ik hier ook gespeeld met Pierre van der Linden, Herbert Noord en Aad Schackmann."

Tot slot wensen wij als Hammondclub Jacqueline Hogenboom, Nellie, Marijtje, familie, vrienden en bekenden alle sterkte toe om het verlies van Jan te verwerken. Wij hopen dat jullie kracht kunnen putten uit dit memoriamconcert, waaraan vele muziekvrienden van Jan hun bijdrage hebben geleverd. ◄