PROFIEL VAN... ARNO AERTS

Verslag en samenstelling: Patrick Holleeder
Artikel uit Turning Wheel 2015-2


In deze editie een profiel van Arno Aerts naar aanleiding van zijn gastoptreden voor de Hammondclub op 20 mei 2015.


Wie ben je?
Arno Aerts, ik word 19 mei 51.

Waar en hoe woon je?
Woonachtig in Tilburg, al 25 jaar samen met mijn vriend Wil.

Lid van de Hammondclub sinds?
Ben sinds 1996 lid van de Hammondclub.

Waar houd jij je in het dagelijks leven mee bezig?
Ben sinds 1988 docent piano pop en jazz en keyboard aan het C.K.E. (voorheen Eindhovense Muziekschool). Ik heb orgel gestudeerd in Rotterdam bij Harry Hamilton en Skip van Rooij, in 1987 afgestudeerd, daarna heb ik piano lichte muziek gestudeerd in Tilburg bij Willem Kuhne, afgestudeerd in 1993. Met met medemuzikanten speel ik samen vanaf 2002 (met gitarist Martien Tielemans al vanaf 1994). Vanaf 1998 ben ik me gaan toeleggen op het spelen van baslijnen met mijn linkerhand. Voorheen speelde ik baslijnen met mijn linkervoet, met name door veel te luisteren naar Joey de Francesco raakte ik geïnspireerd om baslijnen met met linkerhand te gaan spelen. Met name het zelf baslijnen spelen en tegelijkertijd te soleren is mijn grote uitdaging van het orgelspelen.

Geïnteresseerd in muziek sinds….
Ik ben vanaf mijn 12e bezig met muziek.

Wat is je favoriete muziek of artiest?
Mijn grote helden zijn op orgel Joey de Francesco, Jimmy Smith, Eddie Louiss en Larry Goldings, mijn grote pianohelden zijn Oscar Peterson, Horace Silver, Michel Petruciani, Peter Beets en Rob van Bavel. Mijn eerste grote idool, toen ik nog leerling was op de muziekschool, was Rhoda Scott (met name haar “vroege” periode, waarin ze vol vuur speelde). Een ander idool van mij was Carlo de Wijs, vooral in de jaren 80 toen hij een duo had met zijn broer en later toen hij speelde met o.a. Harry Verbeke, Bart van Lier en bassist Hein van de Geijn.

Favoriete CD?
Mijn favoriete CD is momenteel “Light Blue” van het Larry Goldings trio.

Ben je in het bezit van een Hammond, zo ja welke?
Ik ben helaas niet in het bezit van een hammond, dit vanwege ruimtegebrek.

Besmet met het Hammondvirus sinds…….
Sinds 1978 ben ik besmet met het hammondvirus. Ook belangrijk te vermelden is dat ik na mijn orgelopleiding me helemaal op de piano “stortte”, pas een aantal jaren later, toen ik in contact kwam met gitarist Martien Tielemans, kwam mijn belangstelling voor de Hammond weer terug.  Mijn grote passie is jazzmuziek.
      
Heb je andere hobby’s dan Hammond?
Andere hobby’s van mij zijn klassieke oudheid, bouwkunst uit de Middeleeuwen, geschiedenis over de tweede wereldoorlog, fietstochten maken. Ook accordeon spelen is een andere hobby van mij.

Met wie zou je een nog een goed gesprek willen hebben?
Ik zou graag een goed gesprek willen voeren met Joey de Francesco over zijn visie op jazzonderwijs, hoe hij studeert enz.

Welke droom heb je nog voor in de toekomst die je graag uit wilt laten komen?
Mijn grote wens blijft ooit in het bezit te zijn van een toonwielhammond en de mogelijkheid te blijven houden mij muzikaal verder te ontwikkelen op orgel en ook piano en deze kennis ook door te geven aan gemotiveerde leerlingen, het lesgeven is namelijk ook een grote passie van mij. Wat mijn eigen spel betreft: Ik ben introvert, dit in tegenstelling tot mijn grote helden Joey en Oscar, dit hoor je mijns inziens terug in mijn spel. Mijn streven is dienend te begeleiden en in mijn solo’s vooral mooie lijnen te spelen. ◄