GOSPEL BOULEVARD
O.L.V. ANDRÉ BIJLEVELD

Tekst: Fred Meijer (bron: internet)
Artikel uit Turning Wheel 2011-3

Komende ledendag zullen we een 'oude bekende' zien en horen: het koor Gospel Boulevard onder leiding van André Bijleveld. Begin 2005 gaf dit koor ook al eens een spetterend optreden, toen nog op onze voormalige locatie in Veenendaal.

Blackgospel mag zich in Nederland verheugen in een groeiende populariteit. Waar Gospel Boulevard ook speelt, het repertoire bestaande uit onvervalste black gospelmuziek wordt altijd bijzonder enthousiast ontvangen. Deze gospelact heeft met veel succes op verschillende podia gespeeld, waaronder festivals, theaters en (grote) bedrijfsfeesten.
De muziek van Gospel Boulevard laat zich het best omschrijven als 'swingende blackgospel die teruggrijpt op de roots van de zwarte Amerikaanse kerk'. Blackgospel is een combinatie van vrolijk en aanstekelijk klinkende muziek en songteksten waarin de essentie van het geloof in wordt bezongen. Gospel Boulevard brengt een spetterend en afwisselend repertoire van de grootste blackgospelklassiekers en bekende songs uit de hitparade. Naast eigen composities o.a. van de hand van dirigent André Bijleveld, brengt deze swingende gospelact songs van o.a. Les Humphries Singers, Bill Withers, Ed Hawkins, Labi Siffre, Kirk Franklin en Mary Mary. Een optreden van Gospel Boulevard is een waar feest.

Buiten de kerkmuren

Gospel Boulevard wil vooral optreden buiten de kerkmuren. Blackgospel mag dan ontstaan zijn vanuit de zwarte Amerikaanse kerk, de muziek en haar boodschap is echter niet alleen voorbehouden aan de kerk. Daarom staat Gospel Boulevard open voor nieuwe wegen en mogelijkheden om haar 'muzikale stem' te doen horen. Blackgospel is feestelijke klinkende muziek waarbij het geloof in Jezus Christus wordt bezongen. Voor de één is dat Oh Happy Day, voor de ander Lean On Me.
Gospel Boulevard bestaat uit groot aantal getalenteerde zangers en zangeressen die uit het gehele land afkomstig zijn. Een koorsamenstelling bestaat uit 16 tot 23 zangers en zangeressen. De vaste begeleidingsband (mét Hammond!) bestaat uit topmusici en ook de zangers en zangeressen hebben ruimschoots hun sporen verdiend binnen de muziek. De kwaliteitseisen liggen echter dermate hoog dat alle leden auditie hebben moeten doen voordat men tot het koor kon toetreden.
Live optredens van Gospel Boulevard onderscheiden zich door de combinatie van hoogstaande kwaliteitsmuziek en een ongekend energieke show, waarbij met name dirigent André Bijleveld een opvallende en gepassioneerde rol vervult in de wijze waarop hij ‘zijn’ koor tot ongekende vocale hoogte weet te brengen.
 
André Bijleveld
Koorlieder André Bijleveld (1959) is een musicus uit Enschede. Hij studeerde piano-lichtemuziek aan het conservatorium te Hilversum. Hij was ruim 20 jaar bandleider en keyboardspeler van de gospelband Thesis die naast het brengen van het eigen repertoire ook als begeleidingsband voor zo'n 30 verschillende binnen en buitenlandse artiesten heeft gefunctioneerd. Ook was hij 8½ jaar Hammondorganist en keyboardspeler van de Ronduit Praiseband. Tegenwoordig speelt hij in de band van Kees Kraaijenoord en de band van Ralph van Manen.
Als leider van gospelkoren is hij al meer dan 25 jaar actief. Momenteel is hij dirigent van zes gospelkoren. Zijn laatste project is het blackgospelkoor Gospel Boulevard waarmee behalve op festivals, in gevangenissen en kerken ook in theaters en op grote bedrijfsfeesten wordt opgetreden. Hij staat bij dit alles bekend om zijn enorme enthousiasme en gedrevenheid.

Gospel Boulevard zal de komende ledendag optreden tijdens het middagprogramma, met tussendoor een korte pauze. Het zal ongetwijfeld weer net zo spetterend worden als in 2005. ◄