VERSLAG LEDENCONTACTDAG ZATERDAG 17 SEPTEMBER 2022

Tekst: Frank Boerrigter. Clubfoto’s: Johannes de Bie.
Artikel uit Turning Wheel 2022-4

VEENENDAAL -  Een week of drie voor ons samenzijn op 17 september 2022 vond ik een nog niet ontwikkeld 6x6 fotorolletje in mijn kast. Het was ooit volgeschoten in mijn Rolleiflex camera uit de jaren ’50. Het bewuste rolletje had ‘Hammond’ op het etiket geschreven staan. Het lag al ik weet niet hoe lang te wachten op zijn ontwikkelbeurt. Weggebracht en afgewacht…

De foto’s bleken gemaakt te zijn tijdens het jubileum van de club in 2009. Op een aantal van de plaatjes was Aart van de Beek in actie te zien, wijlen oud-bestuurslid en voormalig eigenaar van de B3 van de Hammondclub, wiens naam ook vandaag meerdere keren in liefdevolle herinnering de revue zou passeren.

Tijdens de opening van de dag vertelde Frank Obertop over het jammerlijk overlijden van Herbert Noord (bovenste foto rechts) en Joey DeFrancesco.

Herbert Noord was wars van roem, het was hem tijdens zijn leven te doen om muzikale expressie. Hij is wat minder bekend onder het jongere publiek. Hij heeft in een tijd waarin jazz helemaal niet populair was een vooraanstaande rol gespeeld als, in de woorden van saxofonist Hans Dulfer, pionier van de Nederlandse Hammond- jazz.

 

Daan van Oostenbrugge krijgt het woord om stil te staan bij Joey DeFrancesco (onderste foto rechts), Hammond organist uit Phoenix, Arizona in de Verenigde Staten. Hij overleed plotseling in augustus 2022. DeFrancesco was verbaasd over zijn populariteit onder de jongere generatie in de jaren ’90, ook weer omdat hammondjazz niet in de mode was. Hij deed naar eigen zeggen ook maar gewoon wat hij leuk vond.

Hij wilde niet alleen zijn eigen spel, maar ook dat van zijn inspiratiebronnen onder de aandacht brengen.

Het publiek werd gewezen op een leuke reportage van Giel Beelen en Sven Figee voor Radio 2 over het Hammondorgel. het betreft dit filmpje: www.youtube.com/watch?v=ld6MOdhxIIg. In dit filmpje zitten wat feitelijke onjuistheden, maar het brengt de Hammond positief en op een enthousiaste manier in de aandacht.

Een ‘voorloper’ van of aanvulling dit filmpje kunt u hier zien: www.youtube.com/watch?v=KhT5U9dqr5E  waarin Carlo de Wijs en Herbert Noord niet alleen met elkaar muziek maken, maar waarin Herbert óók vertelt over de geschiedenis en werking van de Hammond.

Carlo de Wijs is volop actief en is onlangs gepromoveerd. De volgende alinea betreft een citaat van de website van de Erasmus Universiteit Rotterdam over zijn onderzoek:

“De microdynamiek van muzikale innovatie beschrijft de geschiedenis van het Hammondorgel tegen de achtergrond van de hoofdrolspelers en technische, muzikale en maatschappelijke ontwikkelingen. De focus ligt daarbij op de bijzondere samensmelting van instrument, sound en technologie welke heeft geleid tot de overkoepelende onderzoeksvraag: Hoe is innovatie van het Hammondorgel tot stand gekomen en welke rol spelen daarbij individuele, sociale, technologische, economische en andere actoren?”

De rest van het ochtendprogramma was op veler verzoek gereserveerd voor orgelspel van onze leden zelf. Op uitnodiging was ook Peter Weissink van de partij, bekend als voormalig drummer van Hans de Wild (foto hieronder rechts).

Hans Bakker, Vedant Meyran, Daan van Oostenbrugge, John ter Haar, Lou Muijtjens, Aad Hogeboezem en dus Peter Weissink op drums zorgden voor een zeer afwisselende en muzikaal rijk gevulde set recitals.

Laat dit geen recensie zijn, maar het is ontzettend de moeite waard een ochtend als deze als lid van de Hammondclub mee te maken.

De afwisseling in speelstijlen en ‘muzikale handschriften’ en samenwerkingen met de drummer maken dat het instrument waarvoor de groep überhaupt is opgericht in zijn volle glorie te zien en horen is.

Slagroom op de taart werd na de lunch verzorgd door Mike Oudewaal, opnieuw met Peter Weissink die op Mikes verzoek nog even gebleven was.

Mike Oudewaal heeft eerder opgetreden voor de Hammondclub. Hij speelt niet alleen prachtig, maar creëert ook een fijne, luchtige sfeer waarin veel ruimte is voor interactie met de zaal en het ophalen van mooie herinneringen en het delen van anekdotes.

Prachtige dag! Op naar de volgende in november! ◄