DONALD JAMES LESLIE

"The man who brought music in rotation"

 

Familie gegevens

Vader: Benjamin Franklin Leslie
Moeder: Lucy Keller Leslie
Zuster: Dorothy (d.)
Zuster: Helen (d.)
Zuster: Eva (d.)
Zuster: Mary Elizabeth Grime
Broer: Robert Joseph (d.)
Vrouw: Carolyn (m. for 48 years)
Dochter: Jeanine
Zoon: Scott
Zoon: James
High School: Glendale Union High School (1929)

Een verhaal over Don Leslie shrijven is even gecompliceerd als het verhaal over zijn evenknie Laurens Hammond. Don's leven is net zo onvoorspelbaar, veranderlijk, chaotisch, veelzijdig en boeiend, dat het zeer moeilijk is hier een rode draad in te vinden, waarbij vanzelfsprekend de chronologie gerespecteerd dient te blijven.

Donald James Leslie werd geboren op 13 april 1911 in Danville, Illinois. Hij groeide op in Glendale en leefde als volwassene in Pasadena en Altadena. Zijn vrouw heette Carolyn, zijn dochter Jeanine en zijn twee zonen Scott en James. Hij kreeg zes kleinkinderen.

Don was al reeds vroeg een fan van kerk- en theaterorgels. Hij werkte in de meubelzaak van Barker Brothers in Los Angeles, alwaar hij Capehart radio's repareerde, die ze aldaar verkochten. 

 

 

 

 

 

 

 

Hij had zichzelf de basisregels van electriciteit eigen gemaakt en had de rest van zijn kennis opgestoken op het Naval Research Laboratories in Washington in WO II.
Toen Barker Brothers voorzichtig begon met de verkoop van Hammond orgels was de jonge Don er natuurlijk direct door geboeid. Door de grote, galmende akoestiek van de
enorme meubelzaak klonk het kleine orgeltje al aardig als een kerk- of theater orgel.
Thuis viel het muzikale eindresultaat hem toch erg tegen, want in zijn kleine huiskamertje klonk het natuurlijk gortdroog.

Maar hij kon het niet laten om bij Hammond te solliciteren voor een fulltime job in de Hammond dependance Birkel-Richardson. Hij werd echter niet aangenomen, maar met toestemming van zijn toenmalige werkgever (Barker-Brothers) kreeg hij een part-time job om 50 Hertz toonwielgenerators bij clienten thuis om te bouwen naar 60 Hertz.
In bepaalde streken, zoals in Los Angeles werd de stroomvoorziening geleverd door   Edison Electric, die destijds en zoals in de USA nog steeds 60 Hertz leverden.

Don Leslie had er een tijdje een leuke klus aan, maar op een gegeven moment was de job gedaan. Een apart feit was, dat hij gedurende die tijd een loonstrookje ontving van de HAMMOND Company, waar hij zich later zo tegen zou afzetten. De rest is geschiedenis. Don zou met zijn idee met veel succes een zeer grote fabriek op poten zetten.

Don Leslie op middelbare leeftijd:

Tot slot Robert C.Campbell, de general manager van Electro Music Inc.: