Jon Lord Tribute Box 2014

 

Het is 2012 en de in 1941 geboren organist Jon Lord kwam te overlijden.
Hij maakte de meeste wereldfaam bij de groep "Deep Purple"
(iedereen kent zijn "Child in Time").Vanaf zijn negende speelde Lord piano, eerst met het doel om klassiek pianist te worden, maar hij vond jazz en blues veel aantrekkelijkere muziek. Hij begon bij the Bill Ashton Combo en na allerlei omzwervingen, onder meer bij the Kinks en the Flowerpotmen, kwam hij bij Boz en Roundabout Ritchie Blackmore en Ian Paice tegen.

Uit een interview met hem op de dvd "The making of machinehead" meldt Jon dat hij gebiologeerd was door het geluid van de vervormde gitaar van Ritchie Blackmore. Hij wilde dat hij zijn Hammond-B3 ook als een gitaar kon laten klinken. Hij sloot de uitgang van zijn orgel aan op de gitaarinput van een Marshall-gitaarversterker.


Hij gebruikte,als hierboven, een Marshall_Major versterker, en een 412 Cab ( de speaker )

Vervolgens draaide hij de gain van de voorversterkertrap op en het karakteristieke scheurende geluid van zijn Hammond was geboren. Dit kan men bijvoorbeeld horen in het intro van "Lazy" op het album "Machine head".Een bij muziekliefhebbers bekend feit is dat Jon Lord, naast zijn werk in Deep Purple, ook veel compositorisch werk op het gebied van klassieke muziek en de jazz heeft afgeleverd.

Jon Lord verliet Deep Purple na hun tournee door het Verenigd Koninkrijk, in februari 2002. Hij wilde zich meer wijden aan klassieke muziek met als resultaat onder meer het Durham Concerto.

Op 9 augustus 2011 liet Lord weten te vechten tegen alvleesklierkanker. Deze maand verschijnt ook zijn solo-album Live dat met een volledig symfonieorkest in Boekarest is opgenomen. Op 16 juli 2012 overleed Lord aan de gevolgen van een longembolie, na een lang ziekbed.

De laatste jaren van zijn leven heeft hij veel tijd en energie besteed, om het merk Hammond groter op de kaart te zetten,mede door veel shows en demo's op o.a. de Frankfurter musicmesse,en zoals HIER in de Cosmos Concert Hall, Yekaterinburg, Rusland 09.10.09

Als een tribute wordt nu in 2014 een, in een gelimiteerde oplage, Tribute Box uitgegeven.

In de box bevindt zich een 220 pagina's tellend overzicht van het leven van Jon Lord, voor en na zijn Deep Purple Tijd.
Door HIER te klikken ziet u een snelle doorbladering.
Ook is in de box een paarse 10" vinyl single te vinden met twee excelente, nooit uitgebrachte nummers van Jon, waarvan één nummer is: " All Those Years Ago",samen  geschreven en opgenomen met  Steve Balsamo in 2010, waarvan hieronder een foto,terwijl ze aan het werk waren.Tot slot is er nog de DVD van het beroemde "Concerto voor Band en Orkest", gefilmd in Boekarest in 2009, waarop ook nog de 2  audiotracks.

Het boek heeft een voorwoord van zijn grote vriend Rick Wakeman

en alle  500 exemplaren zijn door Rick persoonlijk gesigneerd.
Aan de beurt komen anecsdotes van muzikanten als Ian Paice, David Coverdale, Glenn Hughes, Ian Gillan, Roger Glover and Ritchie Blackmore en Jon’s broer Steve Lord.
Het boek heeft maar liefst 240 bladzijden, en heeft een hard kaft, met fluweel-achtige afwerking. Al met al een niet goedkoop, maar voor de echte verzamelaar een waardevol verzamelobject.