1671  Het Eerste Toonwiel !

 

Het is 1671,en we volgen Robert Hooke,een Engelse uitvinder,die leefde van 1635-1703.Hij werd 'The English Leonardo"genoemd, door zijn vele geniale uitvindingen,op vele gebieden.

Hij hield een speelkaart tegen een draaiend tandwiel, en ontdekte,dat de snelheid van het wiel,de toonhoogte van de trillende kaart be-invloedde.
Hij expirimenteerde hier mee dóór, en gaf in 1681 een demonstratie aan de Royal Society,waar hij de relatie tussen "Pitch" en "frequentie"uiteen zette.
( let wel, dat is nú, in 2014:  259 jaar (!)  geleden.
Door de uitvinding van de ( hedendaags nog gebruikte) stemvork, verloor Hooke de interesse verder te gaan met dit project, en het systeem zakte in de vergetelheid.
( toevallig was één van de eerste geluids-uitvindingen van Hammond een elektrische stemvork)

Pas 150 jaar later, werd het idee,van een "toon-wiel"weer opgepakt,en wel door de fransman Felix Savart ,ingenieurs-zoon en geniale uitvinder op véle vlakken, welke leefde van 1791 tot 1841.

Hij werkte met zéér fijn getande wielen, en was in staat in 1830 een wiel van 82 cm te maken, met maar liefst 720 tanden;door deze rond te draaien, kreeg hij zelfs een toon/frequentie van 24.000 Hz, dus bóven het menselijk- hoorbare. ( ultrasoon)

Hij koppelde een tachograaf aan de as, om hier de draaisnelheid te kunnen regelen.

Door een extra wiel met gaatjes(boven) te monteren,en dáár weer allerlei voorwerpen tegen aan te houden werd werd de basis gelegd voor de latere "Sirene"

 

 

 

In 1873 was de Oostenrijkse physioloog Sigmund Exner al in staat, met draaiende tandwielen elekrische vonkjes op te wekken met tijds-intervallen van 2 milliseconden (1/500 sec)

Hier is een, muzikaal,helaas bijna niet aan te horen filmpje te zien, van
de éérste stappen,in de ontwikkeling van het Savart Wiel

Hier wordt het hele systeem mooi uitgelegd, aan de hand van beeld en geluid

 

En tot slot een, muzikaal meer verantwoorde,demonstratie  is hier te zien,
waar ook een bouw-uitleg te zien is,

klik daar op "Movie: VIEUW (AVI)" en je download een mooie geluidsdemo.

Maar het zou nu nog 60 jaar duren, voor Laurens Hammond het zo geliefde Hammondorgel uit zou vinden.