MAN KLEM ONDER HAMMONDORGEL
Tekst: Rien Boendermaker
Artikel uit Turning Wheel 2012-3


Kan een Hammondorgel een diepe indruk op iemand achterlaten? Hoe kan een Hammond orgel beklemmend gaan werken? Als je 'gepakt' wordt door 'Hammond', kun je daar dan nog aan ontsnappen?
Het volgende bericht is afkomstig uit de editie van 16 april 2004 van de 'The Morning Journal van de stad Sandusky, Ohio in de Verenigde Staten.

Man gedurende tien dagen klem onder Hammondorgel


Een 50-jarige man is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij 10 dagen onder een orgel klem had gezeten, dit volgens de politie van Sandusky en een aantal andere mensen die hierbij betrokken zijn geweest.

Op woensdagmiddag werd Elex Pentorn Jr. in zijn huis in McDonough street door twee mannen gevonden, klemzittend onder zijn orgel. Het was op dat moment nog onduidelijk hoe lang Pentorn onder het instrument had gelegen, maar de brieven in zijn brievenbus liepen terug naar 2 april, volgens huiseigenaar Mark Bertsch.

Op deze woensdag werd Bertsch benaderd door iemand die vertelde dat de brievenbus van Pentorn helemaal vol zat. Bertsch gaf dit door aan twee van zijn medewerkers, Jack Johnson en Edward J. Ferback, en deze zijn toen bij het appartement van Bertsch gaan kijken.

Johnson en Ferback gebruikten vervolgens een moedersleutel om de achterdeur te openen en gingen het appartement in, vertelde Johnson.  "Toen we door het huis liepen, was het helemaal donker binnen. Je kon niks zien."
De twee liepen door het huis toen Johnson plotseling een snelle kreunende ademhaling uit de slaapkamer hoorde komen. Johnson vertelde dat hij meteen zijn mobiele telefoon gebruikte om 911 te bellen, terwijl Ferback al begonnen was met een poging om het '300 pond' wegende orgel op te tillen.  "Je kon een afdruk van het orgel zien op de buik van de man", vertelde Johnson.

Brandweer en politie van Sandusky namen direct de verzorging van Pentorn over.  "Zij vertelden dat als hij er nog een dag had moeten liggen, hij het niet zou hebben overleefd", zei Johnson.
Pentorn is direct naar het Firelands Regional Medical Center van Toledo vervoerd en daarna naar het St. Vincent Medical Centre.  Volgens de ziekenhuis medewerkers is zijn situatie nog steeds kritiek.

Pentorns werk bestaat uit het in- en uitladen van apparatuur voor shows in het Sandusky State Theatre, volgens Bertsch. Het is nog onduidelijk waarom hij in zijn huis, alleen, met die Hammond is gaan sjouwen. "Het is al een wonder dat hij nog leeft", vertelde Bertsch.Naschrift Rien Boendermaker:
Het is niet bekend hoe het verder is gegaan met de heer Pentorn of het orgel. ◄