HET DOORZAGEN VAN EEN COLONNADE

Tekst: Martin Reuvers
Artikel uit Turning Wheel 2012-3


In tegenstelling tot mijn eerdere bericht in de "Te Koop" rubriek, heb ik besloten de Colonnade niet te verkopen. Dit was ik eerder van plan, omdat ik de ruimte in de woonkamer op een andere manier wilde benutten en ik geen mogelijkheid zag om de Colonnade op zolder te plaatsen. Toch is dit uiteindelijk wel gelukt, tegen mijn verwachtingen in.

Om te beginnen heb ik het orgel aan de achterkant geopend en eerst eens grondig bestudeerd hoe alle electronische verbindingen tussen de bovenkant en de onderkant waren. Daarna al die verbindingen losgemaakt, dat was makkelijk, want het meeste bestond uit stekkerverbindingen. Uiteindelijk heb ik maar één kabeltje moeten doorknippen.
Vervolgens heb ik de gehele speeltafel, die op een MDF-plaat gemonteerd blijkt te zijn achter uit het orgel geschoven. Ook heb ik de basluidspreker en de leslie uit de kast gehaald. Aan de onderkant van de kast heb ik de pedaalunit verwijderd. Dit was een kwestie van 2 stekkers losmaken en 5 schroeven losdraaien.
Daarna was de orgelkast al behoorlijk "leeg" en kon ik aan het zaagwerk beginnen.
 
Aan de buitenkant zijn boven- en onderkant afgezet met een sierlijst. Tussen de sierlijst van de bovenkant en de sierlijst van de onderkant bleek geen lijm te zitten. Dit kon ik gemakkelijk testen door er een velletje papier tussen te steken. Daardoor kreeg ik het idee de kast van binnenuit open te zagen en dan de laatste 0,75 cm laten zitten, want dat is de sierlijst aan de buitenkant en die waren dus al los van elkaar. Zo ben ik dus heel voorzichtig te werk gegaan. Het was een lastig klusje, ik moest ook nog een paar vervelende lange nieten verwijderen, maar uiteindelijk is de kast dusdanig doorgezaagd, dat er van de buitenkant af niets van te zien is
Vervolgens heb ik de bovenkant en de onderkant weer aan elkaar bevestigd door aan de binnenkant metalen strips te plaatsen die zowel in de onderkant als in de bovenkant vastgeschroefd worden. Ook aan de achterkant heb ik metalen strips van ongeveer 10 cm geplaatst, want daar zie je toch niks van als het orgel tegen de muur staat. En al zou je er wel wat van zien, een likje bruine verf erop en het valt niet meer op.
Daarna heb ik met mijn vrouw alle onderdelen naar de zolder gedragen. Vooral de speeltafel was vrij zwaar. Doordat de kast nu uit 2 delen bestaat is deze (als die leeg is) vrij gemakkelijk de trap op en af te dragen.  Inmiddels is de Colonnade weer helemaal opgebouwd op zolder. In ieder geval zie je niets van de hele "zaagoperatie", want dat was mijn grootste zorg naast een andere nijpende vraag die door mijn hoofd speelde "Doet ie het straks nog wel... ?".

Maar…. ook dat bleek geen probleem te zijn: Alles werkt nog steeds perfect….! ◄