Serienummers vol verrassingen

Bijna elk artikel dat we tegenwoordig aanschaffen heeft wel een serie of model nummer  plaatje. Een normale gegeven zou je zeggen, tot je er achterkomt dat je uit deze plaatjes soms achter leuke en voor sommigen wellicht vergezochte zaken komt.
Maar dit hoort gewoon bij de geschiedenis en dus zijn we op zoek gegaan.
(P.S. de modellen worden niet chronologisch aangegeven)

Het begon ongeveer hier:
Een jonge Laurens Hammond, uitvinder, had dankzij zijn uitvinding van een speciale elektrische motor met succes een klokkenfabriek opgezet in Chicago genaamd  HAMMOND CLOCK CO. (hier zijn een flink aantal modellen te zien )


Op een dag kreeg hij het idee om  met de combinatie van tandwielen en elektriciteit een muziekinstrument te maken. Ok, dit is te kort door de bocht, maar die hele geschiedenis is  elders op deze site te lezen.

Enfin, het model A ontstond.


Zie hoe trots Laurens Hammond erop zet, dat het orgel is gebouwd door zijn eigen  HAMMOND CLOCK COMPANY in CHICAGO.
Er is nog even vermeld, dat het instrument alleen gelicenseerd is voor Amateur en Experimenteel gebruik. 


Dit is er zelfs een met serie nummer 6!
(het verhaal hierachter zit in "De belevenissen van mijn A)
Hoe oud willen we het hebben?

Toen de verkopen gingen aantrekken, werd een echte muziekafdeling geschapen, de HAMMOND INSTRUMENT CO.

Ook werd er geexperimenteerd met verschillende huisstijlen en op een gegeven moment had men het goede procedé onder de knie om een goede witte verf-onderlaag op het aluminium te spuiten, die zich goed liet bedrukken met inkt. (zie serie hieronder) 

Ook werden in de beginjaren type-aanduidingen gebruikt, die later aan totaal andere produkten geliëerd werden. Zo had ook de NOVACHORD ooit de modelaanduiding H.
  


En de HAMMOND SOLOVOX modelaanduiding L. Trouwens deze SOLOVOX werd gebouwd door een dochteronderneming met de prachtige naam INNOVEX.


Deze (boven en onder) kwam nog van de Hammond Instrument Co.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hammond maakte immer een precies onderscheid tussen de begrippen SPINET (2 klavier-13 tonig pedaal) en CONSOLE (2 x 61 toetsen met volpedaal)
En dan vind je bij de 2 volgende types ineens toch de naam CONSOLE tegen.

 

Zo kwam ik ook deze M 100 tegen, die in Kopenhagen gebouwd is

Deze P-100 uit Hamburg

Deze T-222 uit het plezante Antwerpen

Nu even over de Speakers. 
De ontwikkelingen gingen door en er werden tooncabinetten gebouwd in de fabriek in Chicago. Vervolgens werd de naam HAMMOND ORGAN COMPANY geïntroduceerd

 

Op een gegeven moment, na allerlei strubbelingen over en weer ontstond een samenwerking met Don Leslie's Electromusic Accessories Co in Pasadena, Californïe.
De eerste produkten werden Vibratone genoemd. 

Later werd de naam Leslie-Vibratone gebruikt.

Let op de slogan "Pipe Voice of the Electric Organ", om het klassieke publiek te bereiken.Mat en glanzend aluninium plaatjes wisselden elkaar af.


Dit is de originele A-105 van de Rolling Stones. De serienummerplaat geeft zonder twijfel aan waar dit instrument gebouwd is.