Bert van den Brink

Tekst & Foto: Website Bert van den Brink (samenstelling Patrick Holleeder)
Artikel uit Turning Wheel 2024-1

Bert van den Brink is geboren op 24 juli 1958.

Toen hij vijf jaar oud was, kreeg hij zijn eerste pianoles. In 1976 begon Bert zijn professionele klassieke opleiding aan het conservatorium van Utrecht. Herman Uhlhorn was zijn leer-meester. In 1982 studeerde hij cum laude af. In datzelfde jaar werd hij aangesteld als docent jazzpiano aan het Utrechts conservatorium.
Van jongs af aan improviseert hij al veel op piano en orgel. Op dit gebied van de muziek is Bert volledig autodidact. In de eerste periode na zijn afstuderen gaf hij verschillende klassieke recitals, maar gaandeweg verschoof de balans meer naar jazz. In 2007 ontving Bert van den Brink de VPRO/Boy Edgar-Award.

In 1990 en 1991 was hij pianist in het kwartet van Dee Dee Bridgewater. Gedurende enkele jaren was hij muzikaal leider in de band van Denise Jannah. Bert heeft ook met haar samen opgetreden bij de Hammondclub toen nog gezeteld in Hoogland.

Bert speelt solo jazzpiano live, op internet of op cd allemaal onder de naam: Bert's Bytes.
In het verleden heeft Bert verschillende soloalbums opgenomen. Eén van die albums, 'Jazz at the Pine Hill', kreeg een Edisonnominatie. Uniek is het album 'Blowing' (2013) Jazz & Pop uitgevoerd op kerkorgel door Bert van den Brink.

Als arrangeur/producent worden zijn werken gespeeld door o.a. het Metropole Orkest, het Dutch Wood Winds Ensemble en Denise Jannah. Eén van de hoogtepunten is zijn bewerking van de opera Porgy & Bess, uitgevoerd door de Houdini's en het nieuwe Sinfonietta Amsterdam.

Bert is toetsenist in bredere zin: hij speelt piano, orgel, keyboards en accordeon.
Hij geeft les, arrangeert, componeert en produceert. Kortom alle ingrediënten zijn aanwezig voor een fantastisch optreden op de komende ledencontactdag. Bert speelt op onze Hammond B-3.

Heel veel genoegen en luister-plezier met zijn optreden!