Tuning Fork Regulator Model G

Zoals bekend, wist de Hammondfabriek de meest uiteenlopende toepassingen te bedenken, aangedreven door hun synchroon-motor.
Doordat deze motor zijn snelheid bepaald werd door de frequentie van het lichtnet. Tegenwoordig is die frequentie zeer precies, maar in de beginjaren van het Hammondorgel was dat niet altijd het geval. Dit was dan een probleem als het orgel moest samen spelen met andere instrumenten.
Haamond heeft dit proberen op te lossen met een elektronische stem regelaar, die natuurlijk heel precies moest werken. Deze generator was klaar in 1936 en ging de markt op. Er zijn er minimaal 1049 stuks van gemaakt.

Dit apparaat was dus een oscillator, die zoals de tekst vermeldt, een 60 Hz voeding maakte (of 50Hz voor Europa) voor de toongenerator. Omdat de generator enigzins afhankelijk was van de belasting zat er een "One Tone Generator" en een "Two Tone Generator" schakelaar op.

Er is verder niet veel meer te vinden over deze voorloper van de moderne frequentieomvormers. We moeten het dus in dit geval slechts met deze schamele afbeeldingen doen: