Hammond 102200 Proto Type

 

 

In navolging van Arp's Pro/Soloist en Roland's SH/1000 vond de Japanse R&D afdeling van Hammond een synthesizer met één oscillator uit.
Het is 1973 en Hammond heeft een prototype klaar, welke nog wel wat aanpassingen nodig had om te leiden naar het definitieve model, welke op de markt zou komen. Dit exemplaar was ook niet voorzien van een serie,- of modelnummer.
Eerst was het basis idee om in navolging van de Fender Rhodes het model vast te maken in een koffer, waarvan de bovenhelft verwijderd kon worden. De koffer vormde zo de buitenkant van de synthesizer.

 

 


Dit alles zou dan aan de buitenkant afgewerkt worden met zwart vinyl, wat een sterke afwerking was voor bühne instrumenten.

 

Maar er werd van de vinyl-look afgezien en een design gekozen, welke in de lijn zou passen als de autovari64, welke een hout/zwarte kastafwerking kreeg met meer vloeiende lijnen, zoals hieronder te zien is bij het definitieve model.

 

Ook leefde het idee, om aan de Bóvenkant een hoofdtelefoon uitgang met zijn eigen volume knop te plaatsen en de audio out aan de rechter zijkant:

 

 

 

 

De uitgang werd in het produktie model naar de achterkant verplaatst, omdat later besloten werd, dat de synth een bladmuzieklessenaar moest krijgen. Het definitieve model zou qua oplage de 200 stuks nét halen, dus miste het het succes, welke Hammond indertijd voor ogen had.
Exemplaren worden nog regelmatig te koop aangeboden.
Voor de technische specificaties, meer details en geluidsopnamen, klik dan HIER

Hier dan nog de rest van de presentatie:

 

 

 

Het bedieningspaneel was al zover door-ontwikkeld, dat het niet meer veranderd werd.