HAMMOND B-100 Portable

 

De B-100 portable werd in het jaar 1980 geintroduceerd, evenals de 2-klaviers versie, de B-250. De distributie werd gestopt in mei 1984. Beide modellen werden in opdracht van Hammond Amerika gebouwd door Nihon-Hammond in Japan. De fabrieks type aanduiding van de B-100 was: 18200


Er werden niet heel veel exemplaren naar Europa verscheept en het model is hier dan ook vrij zeldzaam. Van de B-250 zijn er iets meer in omloop gebracht.
Het verhaal achter de B-100 is een beetje vaag, maar het is wellicht te herleiden naar het feit dat om de echte sound te krijgen je toch nog altijd met een grote Leslie moest mee zeulen op de schnabbel- tour. Ook al was de klank zonder een Leslie goed, je moest er eigenlijk toch wel een Leslie bij hebben. De combinatie was uiteindelijk toch een contradictio in terminis: orgel heel compact maar wel een grote Leslie box. Daar kon je eigenlijk niet zonder.
Overigens maakte in de jaren rond 1980 de synthesizer dusdanig zijn opmars, dat het orgel een beetje naar de achtergrond verdween. Dat was al met al best spijtig, want de B-100 was een zeer goed te gebruiken orgel, zeker door zijn handzaamheid, zijn lichte gewicht gecombineerd met de gebruiksvriendelijkheid met regelingen voor warmte, helderheid, instelbare key-click en de transposer.

 

 

 

 

 

Evenals voor de B-250 kwam er uitsluitend voor de Japanse markt ook een B-100W (WOOD) uit. Dit model is hier uiterst zeldzaam en eigenlijk onbekend.

 

 

Hier een bespeling van de Hammond B-100.