Hammond  F 1000/2000/3000 Series

 

Deze series werden gebouwd in Engeland gedurende de 70-er jaren. Het waren eigenlijk kopieën van de modellen Ace 1000, 2000 en 3000, die gebaseerd waren op de Cadette-serie, modellen die oorspronkelijk in Japan zijn ontworpen door Mr.Kakehashi van de fa. Ace Tone en de latere oprichter van de bekende fa. Roland. 
De orgels waren volledig elektronisch. De hogere type aanduidingen hadden een ingebouwde Leslie, terwijl de F-3000 met de bekende cassette-recorder was voorzien.

Hieronder Dhr. Kakehashi met een van zijn eerste ontwerpen, een instrument dat  uiteindelijk onder de merknaam National orgel werd verkocht (National is een productnaam van Matsushita dan wel Technics)

 


                                 

Hieronder de F-1000

 

 

 

 


Dan de F-2000 (die standaard wél een ritme heeft).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan de F-3000 (met de cassetterecorder en rolklep, i.p.v. massief hout).

Hier onder een interessant gedeelte van de ACE 3000. Je ziet duidelijk de Hammond registerwippers en de later door Yamaha overgenomen manual-balance handle. Deze instrumenten hebben ook andere dan de originele Hammond toetsen. Het lijkt overeen te komen met de toetsen die ook op de X 5 etc. zaten. Dat is overigens niet zo'n wonder want de toetsen waren in die series sowieso al van Japanse origine.

Er is zelfs nog een audio-opname:
http://www.samplesets.scorpionshops.com/demos/ace3000_granmas_minute.mp3

Dit orgel heeft ACE-TONE gedurende enige tijd onder eigen naam verkocht in een luxere kast onder modelnaam B-422 (zie hieronder).
Overigens zijn de poten onder het meubel vandaan gehaald. Ik dacht toch dat guillotineren uit de tijd was. Het moet in ieder geval ook voor orgels verboden worden.