Hammond Aurora Century

 

De Aurora Century was qua meubelgrootte een gemakkelijk te plaatsen orgel, dat ondanks de beperkte afmetingen toch behoorlijk veel mogelijkheden bood.
Dit instrument kon naar mijn mening beschouwd worden - gelet op specificatie en uitvoering - als een volwaardige opvolger van de L 100 serie. De Century was een degelijk en goed gebouwd orgel waar velen veel plezier aan hebben beleefd. De klank was stevig en dik, zo als we het graag hadden en hebben. De versies voor Europa (modelserie 222222) werd in de Japanse Hammond vestiging gebouwd. De muzikale kwaliteit evenals de mechanische en technische kwaliteit was van hoog niveau.
De prijs in 1980 was echt niet laag te noemen, maar daarvoor kreeg je wel een bijna complete drawbargroep op het onderklavier. De Leslie was uiteraard mechanisch en had een strak kanaal voor de solo-stemmen, w.o de piano.

Ook nieuw waren de diverse volume regelaars: er zijn niet vaak drawbar Hammond orgels uitgebracht met schuifpotmeters voor fijnregelingen (afgezien van de drawbars die toch eigenlijk ook onder het begrip schuifpotmeter vallen) Bij Hammond werden instellingen als volume's etc vaak met een schakelaar voorzien.

Natuurlijk spreken we niet graag van missers in ons favoriete huismerk: maar dit is een van de Hammonds waar een grote ergonomische fout is opgetreden, die naar mijn mening bijna onvergeeflijk is. Bij de Aurora Century zitten de Leslie schakelaars namelijk op het rechter onderbakstuk, dus rechts naast het onderklavier.
Leslie hoort altijd onder de linkerhand te zitten en de slow/fast, zo u wilt de chorale/ tremolo schakelaar MOET linksonder en daarvan de meest rechtse zijn.
Bij het bespelen van een Hammond is het schakelen van de Leslie snelheden een zo elementair spelonderdeel en het wordt zo vaak toegepast dat de schakelaar onder onmiddellijk handbereik moet zitten. Het ware dus veel beter en dus veel praktischer geweest dat de one finger chords rechts onder een plekje hadden gevonden.

Overigens: er zijn nogal wat Hammond orgels waar de Leslie chorale/tremolo schakelaar in het register paneel is opgenomen, waaronder de Aurora 8122, 8222, Monarch, Grandee, Concorde, Commodore, Colonnade, Elegante en de Aurora Classic etc.
Ook dat is een ongelukkig gekozen plek omdat het ergonomisch en speltechnisch de minst aanbevolen plek is voor die vaak gebruikte schakelaar.

Dus nogmaals en dat geldt mijns inziens voor alle fabrikanten en modellen: de Leslie chorale/tremolo MOET links onder, onder onmiddellijk bereik van de linkerhand. Nog liever zou ik de originele Leslie kit schakelaar (het beroemde halve maantje) voor chorale/tremolo op orgels met Leslie gezien hebben. Echter om praktische en ongetwijfeld financiele redenen is daar van afgezien, maar speltechnisch ware dat aan te bevelen.

 

 

 

 

 

 

 

 

In het jaar 2000 bracht Hammond weer een orgel op de markt onder de naam Century. Het typenummer daarvan was Hammond XL-172
Hammond liet het voor de Amerikaanse markt bij Orla in Italië vervaardigen. Dit instrument is nooit in Europa op de markt geweest.