Links naar YouTube

Aan het einde van de lijst met links staat nog een leuke opsomming van Rien Boendermaker.

 

Onderstaande tekst hoort bij het artikel van Rien Boendermaker in de uitgave van augustus 2007 van Turning Wheel. 

Voorbeelden van filmpjes op You Tube met “Hammond”……
Steeds aan de hand van een organist - naam - onderwerp zal ik ook een proberen steeds een ander aspect van het medium You Tube mee te nemen.

Rhoda Scott
live op de Hammond B3 met een enkele snelheid 22H Leslie + drummer Cees Kranenburg jr. 

In een sessie met drie jonge dames.

Eén van haar recente projecten met de tromboniste Sarah Morrow heeft diverse filmpjes tot gevolg gehad. Dit zijn er een aantal:

En om nog even bij Emmanuel Bex te blijven

Soms is een Hammond organist ook in een heel andere gedaante te vinden op You Tube.
Ook dat is iets waar het medium zich prima voor leent. De naam van Larry Goldings zie je niet eens erbij staan (via die woorden zul je dit filmpje ook niet snel vinden, dus) Het is een verhandeling van ene Hans Groiner. Nou is er een meneer Jurgen Groiner die deze Hans dan weer het zwarte schaap van de familie noemt en in twee filmpjes legt hij uit waarom. Tevens goed duidelijk makend wat WEL en wat NIET goed is op een Hammond orgel. Het gaat dus in bovenstaande drie filmpjes om Larry Goldings.

Barbara Dennerlein is uiteraard ook royaal te vinden op You Tube, bijvoorbeeld hier en hier. Meer Barbara Dennerlein is hier te vinden.
 
Weer een andere vorm van filmpjes op You Tube is een filmpje waarbij de maker (ene Hans uit 1970) de originele opname heeft voorzien van een fraaie achtergrondanimatie

Uiteraard kan een zoektocht via een bekende naam ook iets meer onverwachts opleveren.  Zo geeft de naam Bert van der Brink bijvoorbeeld ook resultaten te zien van andere artiesten die stukken van hem spelen.
bijvoorbeeld Maudy Apon die een piano improvisatie speelt.

Het mag duidelijk zijn inmiddels dat de bekende namen als Klaus Wunderlich, Jimmy Smith, Claudia Hirschfeld en alle namen die je maar kent genoeg hits zullen opleveren.

Ik wil hier verder gaan met de wat meer onverwachte filmpjes. Een zoekopdracht voor Dudley Moore geeft meer dan 1000 hits. Daaronder zit er echter maar één, waarin hij op een A-100 speelt. Dudley Moore op een Hammond?

Niet alleen de artiest kan bijzonder of onverwacht zijn, ook het instrument kan soms iets anders zijn dan de klassieke Hammond. Hier een voorbeeld van “het muisorgel”.

Nu we toch even bij het Hammond orgel weg zijn pik ik even een pianostukje mee. De piano is hier niet zo van belang, maar meer degene die ineens wat begint mee te fluiten……….

Langzaam weer terug naar de Hammond. Via een kloon wel te verstaan.
Alberto Massico speelt hier op de DLQ KeyB 
Heel veel meer van deze Italiaanse organist.

Als je z’n naam niet weet dan zal je deze organist niet zo makkelijk vinden. Met “Hammond” lukt het bijvoorbeeld niet. Moses Tyson Jr. speelt I’ll take you there…… 

Ook Shedrick Mitchell is zo’n voorbeeld. Weinig trefwoorden waarmee je hem kan vinden. Maar neem AUB de moeite om dit eens even helemaal te bekijken. We zijn weer helemaal terug bij DE HAMMOND !!!!! 

Mocht U nog meer Amazing Grace willen horen ……
Een voorganger vroeg kennelijk aan de organist Ezra Bufford om het nummer even te willen voorspelen. Het duurt ruim 7 minuten voor de voorganger eindelijk mag. In die tussentijd vliegen de toonwielen je om de oren.
Er staan nog wel 50 filmpjes van deze organist

Neem de toetsenist van Beardfish Rikard Sjöblom en voeg er een externe drummer aan toe en je krijgt Bootcut. Hammond orgel en drums is alles wat je nodig hebt om deze progressieve versie van Booker T & MG’s gestalte te geven. Bootcut is ook te vinden op MySpace.

Nog wat diverse interessante en leuke links. Als je leuke links hebt kun je die mailen naar