GELICKT

De favoriete lick van Lennart Temmink

Tekst en foto: Fred Meijer
Artikel uit Turning Wheel 2008-1

Menig vereningslid zal Lennart Temmink kennen. Hij is één van onze jongste leden én een bijzonder getalenteerde organist. Zoon van oud-bestuurlid Jan Temmink. Lennart heeft al meerdere keren zijn kunsten vertoond op de ledendagen. We zochten hem op, om aan hem een favoriete lick te ontfutselen en om te horen hoe het met zijn muzikale loopbaan gaat.

Lennart is 18 jaar en net klaar met het VWO. Hij woont bij zijn ouders in het Oost-Gelderse Neede, tegen randje Twente. Met het VWO-diploma op zak en een flinke portie muzikaal talent lijkt voor hem het moment aangebroken om een keuze te maken voor een eventuele vervolgopleiding en/of loopbaan. Maar….
"Ik weet het nog niet", zegt hij. "Ik wil graag verder in de muziek. Of dat het conservatorium wordt of een andere route, daar ben ik nog niet uit. Carlo de Wijs, die lesgeeft aan het Rotterdams conservatorium, heeft al te kennen gegeven me graag te hebben. Maar voor mij is dat net de verkeerde kant van Nederland. Al mijn 'muziekdingen' heb ik hier, in het oosten. Jazzpiano zie ik ook als een mogelijkheid. Of misschien iets op het gebied van muziekproductie. Iets in de techniek of economie zou ook nog kunnen. Kortom, ik ben er nog niet uit."

In de zeecontainer

In huize Temmink zijn ze behoorlijk 'muziekgek', maar té gek moet het ook niet worden in de huiskamer. Daarom is een tijdje terug een helblauwe zeecontainer aangekocht. Die is met een hijskraan vakkundig over het huis getild en in de achtertuin geplaatst. Vervolgens is deze metalen bak omgetoverd naar een heuse, behoorlijk geluidsdichte homestudio. In die studio kunnen Lennart en zijn muzikale vrienden lekker 'knallen' zonder dat moeder's servies van het aanrecht trilt.
De studio herbergt ook apparatuur om op te nemen. Zo maakt Lennart geregeld opnamen met de getalenteerde drummer Olaf Fase. En ook met de zanger-gitarist-songwriter Roy in ’t Veld. Allemaal zeer de moeite waard. Uiteraard staat er een Hammond in deze zeewaardige studio en wel een M3 met daaraan gekoppeld een door Lennart zelf gefabriceerde leslie, die ongelooflijk hard kan en zoveel laag heeft dat de seismografen in De Bilt het wel moeten registreren.

Muzikale familie

Lennart komt uit een muzikale familie. Vader Jan speelde al jong piano en leerde zichzelf orgelspelen op een Hammond Aurora. Ruim vijf jaar geleden (Lennart was zo'n 13 jaar) kwam er een Hammond M100 in huis. De jonge Lennart, die zijn toetsenervaring op keyboardles had opgedaan, was al snel verkocht. "Die M100 sprak me enorm aan. Ik ben erop gaan spelen en zo in het bluescircuit terecht gekomen."
Overigens is Lennart's muzikale interesse inmiddels geëvolueerd naar soul, funk en aanverwant. Hammond is echt Lennart's 'ding' zoals hij zegt, maar hij kan ook prima overweg met de piano en zingt ook daarbij. Deze kunsten vertoont hij regelmatig in The Pianohouse (www.thepianohouse.nl). Dit is een reizende muziekshow met piano en zang in het middelpunt. Lennart is één van de vaste pianisten. Het repertoire is zo breed dat de muzikanten in feite ieder muzikaal verzoek vanuit het publiek kunnen honoreren. De optredens zijn doorgaans een groot feest. Het feit dat Lennart nu een eigen 'vleugel' heeft gebouwd die zo sterk is dat meerdere vrouwen erop kunnen dansen, moge daarvan getuigen. Het hart van deze vleugel is een digitale Kurzweil-piano. Het omhulsel en de poten zijn vervaardigd uit zeer duurzame materialen.
Maar ook serieuzer muziekwerk wordt door Lennart niet geschuwd. Zo heeft hij al eens meegedaan aan een componeerwedstrijd voor het Nederlands Blazersensemble. Het stuk is uitgevoerd, waaraan Lennart zelf een bijdrage heeft geleverd als zanger, pianist en uiteraard Hammondorganist. "Een arrangeur heeft mij geholpen bij het maken van de arrangementen. Dat was erg leerzaam. Ik vond het leuk om te doen en het zit weer bij je muzikale bagage."
Er is veel van Lennart te vinden op internet, met name op het bekende YouTube. Het handigste is om te zoeken op de zoekterm 'lennartmusic'. Lennart's eigen website is overigens www.lennartmusic.nl.

Tijd en energie

Net als zijn vader leerde Lennart zichzelf het orgelspelen aan. Uiteraard met de keyboardles als basis. Maar ja, Hammond is toch een verhaal apart. Wie Lennart al eens heeft horen spelen op de vereniging, is ongetwijfeld nieuwsgierig hoe hij op eigen kracht zo ver is gekomen. Wat is zijn geheim?
Daarover moet hij toch even nadenken. "Ik ben veel naar optredens geweest, heb veel naar opnames geluisterd. Bijvoorbeeld van Leon Kuijpers en Joey DeFransesco. Dan hoor je dingen waarvan je zegt 'dat wil ook kunnen'. Vervolgens ben ik dat gaan uitzoeken. Daar heb ik veel tijd en energie gestoken. Dat is volgens mij wel belangrijk: zoek de dingen die je aanspreken helemaal uit, ook al kost het je veel tijd. Spits je toe op dat wat je echt belangrijk vindt."
Lennart herinnert zich dat hij in het begin veel glissando's speelde. "Maar ja, na verloop van tijd kom je tot ontdekking dat al die glissando's eigenlijk nergens over gaan. Als je de glissando's beperkt tot het juiste moment, dan hebben ze veel meer impact." Het spelen in blokakkoorden (een kunst op zich) heeft Lennart zichzelf eigen gemaakt. "Vroeger pakte ik in zo'n blokakkoord vaak heel veel noten tegelijk. Totdat Pascal Lanslots me na een optreden op de ledendag erop attendeerde dat het met minder noten ook prima klinkt."

Favoriete lick

Dan de favoriete lick. Daar heeft Lennart van tevoren over nagedacht. "Ik heb een lick gekozen die vrij gemakkelijk te spelen is en toch heel lekker klinkt. Ik had hem al eens voorbij horen komen in een gezamelijke opname van Richard 'Groove' Holmes en Jimmy McGriff."
De lick laat zich ook eenvoudig noteren (zie hieronder). In de notatie lijkt hij kort, maar Lennart heeft de notatie beperkt tot één octaaf. De lick loopt naar beneden en kan over meerdere octaven lopen. Het is een lick in triolen en hij loopt over de majeur bluesladder van C (c-d-es-e-g-a-c). Uiteraard wordt de komende ledendag deze lick op video voorgespeeld door Lennart, waarbij hij er ook nog iets omheen speelt, zodat te horen is hoe de lick in een solo ingepast kan worden. Veel plezier ermee! ◄