De Elektrische Robot-Bridge-tafel 


EEN LUXE VOOR DE BRIDGE LIEFHEBBER!

Hammond's elektro-mechanische bridge tafel werd geïntroduceerd in 1932 (!) net op tijd voor de 1933 Century of Progress tentoonstelling in Chicago.

Hier een mooie site daarover

En hier een leuke film

De Hammond onderneming en haar uitvinder/eigenaar Laurens Hammond waren vooral bekend om de productie van klokken en orgels, die vanaf de introductie tot heden nog steeds een immense waardering genieten.
Maar zijn éérste echt startkapitaaltje werd verdiend met de bridge-table. Deze vinding is om die reden alleen al van belang
.
Eerst even zijn patent-aanvraag:

 

 
Laurens Hammond was een groot schaak- en bridgeliefhebber en vond daarom deze elektrische bridge tafel uit. Het was 1932, midden in de grote depressie, en de tafels brachten niet meer op dan $ 25.- Echter door er ruim 14.000 (!) van te verkopen was de uitvinding uiteindelijk tóch nog lucratief.


Hieronder  Hammond's op 12 oktober 1932 ingeleverde patent:


Voor gebruik moest er een spel kaarten worden geplaatst in de voorraadlade:

 
Dit activeerde een elektrische motor die op zijn beurt een schakelaar op het metalen frame bediende. Het mechanisme beweegt vervolgens een arm met een soort rubberen 'duim'  
(Zie hieronder: het onderdeel met de gele stof omhuld is de z.g. 'duim')

Als deze draaiende arm de lade mat het spel kaarten nadert, dan zakt deze en "veegt" de bovenste kaart tegen een helling, op naar de cirkelvormige baan.
Een tweede arm haakt de kaart, en voert deze door het circuit.

Het mechanisme (hieronder) in het centrum "beslist" welke van de vier spelers de kaart krijgt.

 
Het gekartelde wiel (zie hierboven) heeft inkepingen in 3 dieptes en 52 verschillende posities. De diepte van de uitsparing is bepalend voor de bestemming van de kaart. 
Elke volledige 'uitdeel' cyclus vereist 53 rotaties van het mechanisme, zodat elke verdeling is begonnen vanuit een ander punt in het patroon. Hammond noemde dit de 'robot'

Dit proces gaat door totdat de láátste kaart is uitgedeeld en de motor automatisch wordt uitgeschakeld. Elke rotatie duurt ongeveer één seconde, dus het volledige delen van de kaarten duurt nét iets minder dan een minuut.

De kartonnen bedekking onder het mechanisme is bedrukt met instructies en informatie over hoe de tafel werkt. Hieronder ziet u daarvan een aantal opnames.
Het mechanisme werkt eigenlijk verbazingwekkend goed, hoewel de conditie van de rubber 'duim' cruciaal is, want beschadigde, gebogen of zeer gladde kaarten gaven wel eens aanleiding tot problemen.



 

 




Omschrijving door Veilinghuis Christie's:

[CARD TABLE.] HAMMOND, LAURENS (1895-1973), INVENTOR. HAMMOND ELECTRIC BRIDGE TABLE MODEL 4H, 115. SER. NO. 7674. CHICAGO: HAMMOND CLOCK, CO., [1932]

28½ X 28½ X 28½ INCHES. WALNUT-STAINED SCALLOPED-RIBBED SIDES AND FOLDING TAPERED LEGS, REMOVABLE TOP (COVERING REPLACED) INSIDE THE ELECTRO-MECHANICAL DEVICE FOR DEALING CARDS, ALUMINUM FRAMEWORK, PLASTIC GEARS, BRAIDED CORD AND BROWN PLASTIC PLUG, THE WHOLE MOUNTED ON ORIGINAL PICTORIAL PRINTED BASE WITH INSTRUCTIONS AND COMMENTS ON THE TABLE'S FUNCTIONS.

Hieronder nog een paar zeer leuke filmpjes van de HAMMOND BRIDGE TABLE:

http://youtu.be/NGG7BPtevL8

http://youtu.be/ghUWUWKwskE

http://youtu.be/m_RmObW7_Qc

 

 Klik NEXT/HIER om verder te gaan