Hammond CX / SX series

In 1986 werd gestart met de produktie van deze totaal nieuwe generatie orgels.

We voegen deze modellen samen in één hoofdstuk, aangezien deze serie uit meerdere vrijwel identieke modellen bestaat, waarvan de SX steeds de versie is met een dertien tonig pedaal en twee verschoven klavieren van 4 oktaven. De CX versie betreft de modellen met een 25-tonig pedaal en 5-octaafs rechtboven elkaar liggende klavieren.  
Het enige verschil met de CX is dat de laatste in het frontpaneel roosters heeft naast de drawbars met daarachter een extra set luidsprekers (zie foto).





    SX 2000/2500






Hierboven een CX-1.
Naast de bekende drawbars en ingebouwde Leslie als wel een ingebouwd digitaal ritme met Autoband (begeleidingsautomaat) zijn deze SX/CX modellen allemaal uitgevoerd met eigenschappen als: MIDI-aansluitingen, cardslot voor uitbreiding van geluiden en effecten.



Voice Rom Card, vnl. toegepast voor de SX en SX 1 serie, aangezien deze modellen geen orchestrale registerknoppen hadden, dan in het display. Bovendien was er een mogelijkheid om van cards nieuwe downloadbare ritmes en begeleidingen toe te voegen.























Hammond bood nu ook programmeerbare Presets en een ingebouwde sequencer met de mogelijkheid het eigen spel op te nemen en weer te geven.
De cardslot kon ook worden gebruikt om registraties en muziekstukken, dus eigen gespeelde composities vast te leggen op een Ram kaart


In 1987 verscheen de update versie "E" toevoegingen, zoals SX-1E en CX-1E, waarbij de "E" stond voor verbeterde ritmes en verbeterde begeleidingsautomaat. In 1988 kwamen de SX-1E en de CX-1E ook beschikbaar in Ivory-Polish ofwel ivoorkleurig hoogglans wit. Met name deze modellen vonden gretig aftrek.

In hetzelfde jaar werden ook de SX-2000 en CX-2000 modellen geïntroduceerd. Naast alle mogelijkheden van de SX/CX-1 modellen kwam er een nieuwe "Orchestal Section" bij, een groep met mooie (polyfone) solo stemmen. Dit was een groep, voorzien van twee banken met digitaal gesampelde geluiden.



Deze modellen werden gecomplementeerd en naar beneden uitgebouwd met de EX-700, EX 800, EX 1000 en EX 2000, waarvan alle modellen een 13 tonig pedaal hadden en twee klavieren met 44 toetsen (3.5 octaaf).

In 1990 kwamen de SX en de CX in de update versie met aanduiding 2500. Bovendien kwam er een update voor de mensen, die een SX/CX 2000 hadden om zo een volwaardige SX/CX 2500 te creëren. Het meest in het oog springende verschil was dat de 2500 modellen beschikten over een digitale Alesis nagalm. De update werd doorgeleverd door Content orgels, die ook de betreffende interface heeft ontwikkeld voor de digitale nagalm update voor de modellen met de oorspronkelijke nagalmveer.

Hier even een stukje prijslijst (vanzelfsprekend nog in onze trouwe oude gulden) uit die tijd. De W staat voor Wood / hout fineer en de I staat voor Ivory / ivoorwit hoogglans.